Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

100 miljoner för att besegra ebola

Publicerad 2014-10-16

Svenska regeringen bidrar med ytterligare 100 miljoner för att stoppa spridningen av ebola i Västafrika.

Det berättade biståndsministern Isabella Lövin vid en presskonferens på torsdagen.

Insatsen är den femte största i världen, sa Lövin. Det svenska humanitära hjälpen för att förhindra ebolautbrottet uppgår nu till 239 miljoner.

Miljonerna ska investeras i Myndigheten för samhällskydd och beredskap, MSB, som får till uppdrag att koordinera insatsen. Även Försvarsmakten, Folkhälsomyndigheten och Sveriges Kommuner och Landsting involveras i arbetet.

Det är ännu oklart hur mycket personal som kan tänkas skickas ned till de drabbade länderna.

– Det är nu upp till myndigheten att koordinera den här insatsen. Vi har gett dem resurser och befogenhet att göra det, sa sjukvårdsministern Gabriel Wikström.

Hjälpen innebär fler svenskar på plats, hjälp vid begravningar av ebolapatienter och insatser för att hjälpa det internationella samfundet att skicka utländsk vårdpersonal.

– Vi kan inte vänta på att koordinera insatser längre. Omvärlden har agerat alldeles för sent. Nu är det högst på agendan, sa Isabella Lövin.

Hon förklarade också att regeringen kan tänka sig att bidra med mer pengar om det skulle behövas.

Insatsen kommer att öka belastningen på svensk sjukvård, sa sjukvårdsminister Wikström. Sveriges Kommuner och Landsting kommer att få i uppdrag att kalla in vikarier för den vårdpersonal som skickas ned till de drabbade länderna.

– Landstingen har den beredskapen och ser fram emot utmaningen med tillförsikt. Det här är svenska kvinnor och män som gör heroisk insats med risk för egen hälsa. I första hand för de drabbade men också i en global aktion. Jag vill understryka, det är ett allvarligt läge och vi måste göra mer. Det är bråttom att få hjälp på plats.

Sveriges beredskap vid ett eventuellt ebolautbrott är god, sa Wikström.

– Det finns ingen anledning till oro. Svenska beredskapoen är väldigt, väldigt god.

Redan i morgon skickas elva svenskar ner till de eboladrabbade områdena i Västafrika, via MSB. De ska hjälpa till att bygga center för sjukvårdspersonal, där de kan vistas när de inte vårdas sjuka patienter.

Samtidigt väljer UD att skicka hem ambassadpersonal från Liberia. Smittorisken är för stor, menar departementet.