Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Domen är tydlig - att sextrakassera någon är inte "skoj" utan ett brott

Publicerad 2014-09-26

Vi har nu två unika domar mot mobbning på jobbet - i år.

Att sextrakassera någon på arbetet är inte humor, har nu Södertälje tingsrätt konstaterat.

Det är ett brott.

På dotterbolaget till Scania existerade en jargong som var så rå, sexistisk och otrevlig att den nu har stämplats som ett brott.

Det två dömda männen menade att allt var på "skoj".

Men att kalla någon för hora, tafsa kvinnor på brösten, trycka sitt kön mot medarbetare och kasta ned dem i skitiga containers på jobbet är inte humor.

Det är inte heller jargong.

Utan ett brott.

Det är sexuellt ofredande samt ofredande.

Det har vi nu en dom på.
 

Att anställda som mobbar och sextrakasserar kollegor på jobbet polisanmäls är mycket sällsynt. Att det går till åtal och fällande dom som i Södertälje är unikt.

I februari föll även domen gentemot två av socialsekreteraren Lars Perssons chefer i Krokoms kommun. Lars Persson blev så mobbad på sitt arbete av sin chef att han tog sitt liv. Då hade han desperat sökt stöd hos cheferna högre upp under lång tid, utan gehör.

Hans änka gjorde det enda rätta: Hon polisanmälde.

Kammaråklagaren Åse Schoultz vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Östersund lyckades få de båda cheferna dömda för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död. Det var första gången som någon fälldes för sådant brott genom mobbning på jobbet.

Så långt som för Lars Persson gick det tack och lov inte för Ging Eriksson, 27, eller Jeanette Väntinnen, 27. Men Ging hade allvarliga tankar på att ta sitt liv. Hon behandlades medicinskt för akut krisreaktion, svimmade, kräktes och ville inte leva längre.
 

Dagens fällande dom i Södertälje tingsrätt är - precis som kvinnornas målsägandebiträde Michael Fischbein säger - en tydlig signal till alla arbetsgivare om att sådant beteende på våra arbetsplatser är fullständigt oacceptabelt.

Dotterbolaget där detta pågick existerar inte längre. Scania har tagit över verksamheten.

Ett stort ansvar faller ändå på moderbolaget Scania, som uppenbarligen inte lyckades förmedla sina kärnvärden eller värdegrunder till sina underlydande inom koncernen.

En mörk skugga faller också på Scania som i det här sammanhanget framstår som en grymt omodern, förlegad, sexistisk och manschauvinistisk organisation.