Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Lastbilar med mat kör i skytteltrafik

Uppdaterad 2016-02-08 | Publicerad 2016-02-07

KILIS. Turkiska hjälpsändningar levererar mat till tiotusentals flyktingar i Syrien.

Men flyktingarna oroar sig för att bli permanent instängda i den enklav för människor på flykt som bildats längs den turkiska gränsen mot Syrien.

Doften av köttgrytor och nybakat bröd blandas vid hjälporganisationen IHH:s lokaler vid den turkisk-syriska gränsen. Den muslimska hjälporganisationen är på väg att skicka en ny leverans med 35 000 portioner över gränsen till Syrien.

Lastbilar i skytteltrafik

De senaste dagarna har kokkittlarna och brödugnen gått på högvarv för att kunna mätta alla flyktingar som flytt mot den turkiska gränsen, berättar Burak Karacaoglu från IHH.
– Vi levererar mat och andra förnödenheter med lastbilar som kör skytteltrafik över gränsen, säger han.
Men trots att hjälpsändningarna är den humanitära situationen ansträngd, berättar Burak Karacaoglu, som dagligen besöker flyktingarna på den syriska sidan.
– Många av flyktingarna tvingas att sova utomhus.

Enligt turkiska myndigheter är det ungefär 35 000 flyktingar som flytt undan den syriska regimens framryckningar i norra Syrien.
Men Turkiet håller gränsen stängd och enligt vittnesuppgifter från den syriska sidan av gränsen så växer frustrationen för varje dag som går.

Otänkbart att återvända

Att återvända till städer och byar där flygbombningar blivit en del av vardagen är otänkbart.

Hjälpverksamheten till de syriska flyktingarna längs gränsen planeras att utökas ytterligare, eftersom IHH befarar att ännu fler är på väg mot den turkiska gränsen.
– Så länge bomberna faller kommer människor att fly mot gränsen, säger Burak Karacaoglu från IHH.

Tomas Thorén

Följ ämnen i artikeln