Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

”Sodabomb” kastad mot uteservering

Publicerad 2016-09-10

En hemmatillverkad ”bomb” av troligtvis kaustiksoda har kastats in på en uteservering till restaurangen Terrassen i Gävle. Polisen har gripit in med gasmasker på.

– Det landade något bakom ryggen på oss. Där låg det något som sen exploderade, säger Andreas Berg, 30, som befann sig på restaurangen.

Det var strax efter midnatt som bomben kastades in på den tomma uteserveringen till restaurangen Terrassen vid Slottstorget i Gävle.

– Det är någon som kastat någon vinägerbomb, eller en sodabomb, av varmvatten. Man tar varmvatten och soda och kastar ut den. Sedan alstrar den värme och sedan exploderar den med en jäkla smäll, säger Sven-Erik Hammar, vakthavande befäl vid polisen i Gävleborg.

”Kan göra en blind”

Restaurangen hade öppet och folk satt på uteserveringen, skriver Gefle Dagblad. Sven-Erik Hammar uppgav först för Aftonbladet att ingen hade befunnit sig på uteserveringen.

Anders Berg, 30, satt på restaurangen och han märkte inte att någon kastat föremålet mot dem – förrän det exploderade.

– Det lät som ett knallskott, säger han.

Polis och räddningstjänst har varit på plats och poliserna har tvingats ha gasmasker på sig på grund av den farliga gasen som bildas.

– Det kan göra en blind, säger Sven-Erik Hammar.

”Är hemmatillverkad”

Hammar säger att polisen har tagit med sig rester av bomben för att analysera den. Det visade sig handla om en hemmatillverkad bomb gjord av en petflaska, vilket har använts i Gävle tidigare, enligt polisen. Den har kastats från en bil som körde förbi, skriver Gefle Dagblad.

Ingen har träffats av bomben, men en person har fått ont i örat på grund av den höga smällen men inte behövt föras till sjukhus.

Polisen rubricerar brottet som framkallande av faran för annan.