Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

FN räknar inte längre krigets döda

Minst ett dussin journalister fortfarande fångna. Ingen ljusning i konflikten

Två svenska journalister är glädjande fria.

Men andra sitter fortfarande fångna och kriget i Syrien fortsätter med oförminskad styrka.

Ett krig som skapat världens värsta flyktingkatastrof i modern tid.

FN uppdaterar inte längre dödssiffrorna i konflikten. FN:s flyktingorgan UNHCR som tidigare gjort det säger att man inte längre har möjlighet att verifiera källorna. Man saknar "fötter på marken".

Det är helt enkelt för farligt att använda utländsk personal inne i Syrien. Därför kan man inte vara säker de siffror på 130 000 döda som kommer från exempelvis Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter.

FN:s beslut är en indikation på kaoset inne i Syrien. På hur fronterna hela tiden skiftar. Ena dagen behärskas en vägspärr av regimens trupper, nästa av rebeller. Tredje dagen av en annan rebellgrupp.

Dämpad aptit

Det är inte bara regimen som slåss mot rebellerna. Olika rebellgrupper slåss som varandra. Så sent som idag intog rebellgrupper ett sjukhus i Aleppo som varit bas för al-Qaida influerade gruppen ISIS, Islamiska staten i Irak och Syrien.

ISIS och andra militanta islamister har de senaste månaderna nått stora framgångar på slagfältet. Något som dämpat västvärldens aptit på att störta diktatorn Bashar al-Assad. Ingen kan i dag säga vem som skulle ta makten ifall Assad störtas. Det är inte sannolikt att landet i praktiken skulle delas och militanta islamister ta kontroll över vissa delar.

Om två veckor är det tänkt att regimen och oppositionen ska träffas i Geneve för en tidigare flera gånger uppskjuten fredskonferens under USA:s och Rysslands värdskap. Mötet kan mycket väl skjutas på framtiden igen. Läget på marken är helt enkelt för kaotiskt.

I hemlighet

Niclas Hammarström och Magnus Falkehed är fria. Minst ett dussin andra journalister sitter fortfarande kvar i fångenskap hos olika rebellgrupper eller hos regimen. Några har varit försvunna i över ett år. Vi känner inte ens till alla eftersom en del länder håller tyst om kidnappningarna och förhandlar i hemlighet.

En svensk hjälparbetare från Läkare utan gränser kidnappades nyligen.

Ibland vill rebellerna ha en lösensumma. Ibland hålls journalisterna som en mänsklig spelbricka för att använda någon gång i framtiden.

Syrien är förmodligen det farligaste landet i världen att rapportera från just nu. Att åka dit är som att spela rysk roulette. Slumpen avgör vem som kidnappas och vem som klarar sig. Därför är det i stort sett inga medier som skickar sina reportrar till rebellkontrollerade områden i Syrien. Ett fåtal som får visum kan resa till Damaskus men är där helt i händerna på regimens pr-maskineri och får bara besök utvalda platser.

Groteska risker

Återstår modiga frilansare som ofta tar groteskt stora risker för att ge oss en bild av kriget.

Mitt i allt detta kaos befinner sig miljontals människor på flykt. Av Syriens befolkning på 23 miljoner människor har minst två miljoner flytt till läger i grannländerna. Fyra miljoner befinner sig på flykt inne i landet. Kriget har skapat den värsta flyktingkatastrofen i modern tid.

Skolor är stängda, sjukhus har slutat fungera. Hela civilsamhället är på väg att bryta samman efter snart tre år av krig.

Att regimen gett upp sina kemiska vapen är en av få ljusglimtar. Inga tecken finns på en lösning eller ett slut på konflikten.

Lidandet och dödandet fortsätter.