Ökat antal svenska hundattacker
Publicerad 2013-08-05
En tvåårig australisk pojke dog efter att ha angripits av en mastiff.
Och under de senaste tio åren har fler svenskar lagts in på sjukhus med hundrelaterade skador.
– Jag tror inte hundarna blivit farligare utan det är vi människor som inte kan läsa hundarna, säger Hans Rosenberg, presstalesman vid Svenska Kennelklubben.
Under de senaste åren har antalet allvarliga hundattacker mot människor i Sverige ökat. För tio år sedan, 2003, fick 287 personer läggas in på sjukhus efter att ha blivit angripna av hundar.
Socialstyrelsens senaste siffra, från 2011, är 386 personer.
– Trenden är att det blir fler. De fall som vi har handlar om vårdkontakter som är så pass allvarliga att man blivit inlagd, säger Anders Jacobsson, statistiker vid patientregistret vid Socialstyrelsen.
”Kan inte hantera dem”
Men det är inte antalet hundar som har ökat.
– Jag tror att man är mer benägen att anmäla mera eftersom det skrivs mycket om hundattackerna. Jag tror inte hundarna blivit farligare utan det är vi människor som inte kan läsa hundarna eller hantera dem. Det är alltid ägarna som ansvarar för hunden.
Han efterlyser ett större medvetande hos den som går i hundköpartankar och kolla upp hundens specifika rasegenskaper.
– Vi människor har alltid ansvar för våra hund och vi måste lära oss att veta vad det är för hund vi har i andra änden av snöret. Vi måste aktivera den, ställa krav och ha pli på den. Och man måste välja rätt ras från början, alla ska inte ha en Rottweiler. Det är viktigt att ta reda på vad det är för sorts hund man köper.
”Tillsynslagen fungerar”
I Danmark finns förbud mot 13 raser av så kallade kamphundar. Den som ändå skaffar en sådan hund måste avliva den. Lagen har funnits i tre år och under den tiden har 157 hundar avlivats för att de attackerat andra hundar eller människor. Att förbjuda raser i Sverige är inte tänkbart enligt Svenska Kennelklubben.
– Nej, vi tycker aldrig det. Vi har en ny tillsynslag sedan några år tillbaka som är ett bra instrument som polisen använder sig av. Tillsynslagen för att man i förebyggande syfte kan ta en hund från en ägare. Den lagen räcker och det är den myndighet som ska reglera det här, säger Hans Rosenberg till Aftonbladet.