Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Tog sex veckor – att få fram noll sökande

Publicerad 2014-02-19

Josefine Wahlberg, 34, letade efter en ung person att anställa till sitt företag.

Efter sex veckor, flera samtal och mejl, och ett inställt möte hade inte Arbetsförmedlingen hittat en enda arbetssökande.

– Om de inte kan koppla ihop arbetsgivare och arbetssökande måste man fundera på vad de egentligen gör på Arbetsförmedlingen, säger Josefine Wahlberg.

Josefine Wahlberg, 34

Hon är grundare av samtalsappen Jiddr, och insåg efter ett och ett halvt år med företaget att hon behövde mer personal. Helst ville hon anställa någon som är ung, eftersom appen riktar sig till ungdomar.

Så Josefine Wahlberg hörde i mars förra året av sig till det kontor hos Arbetsförmedlingen som fanns närmast, på Tyresö i sydöstra Stockholm, via mejl och bad om hjälp.

Något mejlsvar fick hon inte.

– När jag inte fick något svar försökte jag ringa, men fick inte svar där heller. Till slut åkte jag dit och sa: ni måste ju vilja träffa mig?

Fick ställa in

Josefine Wahlberg berättar att hon fick träffa två engagerade handläggare som ville fixa ett möte där hon kunde få träffa ungdomar som söker jobb. Det fanns så många som 365 unga arbetslösa i kommunen vid den tidpunkten, fick hon höra, så säkert kunde någon vara intresserad.

Förslaget hon fick från Arbetsförmedlingen på Tyresö var att en person först kunde få praktik på Jiddr, och att praktiken sedan kunde leda till en anställning.

Men en timme före det avtalade mötet fick hon ett mejl från ansvariga på Arbetsförmedlingen om att mötet var inställt, berättar hon.

– De skrev att de inte fått tag på ungdomar, att de inte hunnit göra någon sökning och därför fick ställa in mötet.

Då hade det gått sex veckor sedan Josefine Wahlberg började söka någon att anställa.

”Inte hört något på månader”

Efter ytterligare två veckor fick Josefine Wahlberg och hennes kollega komma på ett möte och träffa arbetslösa ungdomar.

– Då kändes det inte som om de informerat ungdomarna om att vi skulle komma. De visste inte vilka vi var eller vad vi ville. Många satt och verkade uttråkade, säger hon.

Till slut hittade hon en intresserad ung man som fick börja praktisera på Jiddr i maj. Men när han kom in på en högskoleutbildning till hösten ville hon hitta någon ny person till tjänsten.

Och den långsamma processen med Arbetsförmedlingen satte igång igen. Josefine Wahlberg kontaktade sitt närmaste kontor, men fick inget svar.

– Till slut hörde jag av mig till huvudkontoret i Stockholm. Jag fick fylla i alla papper igen och det skulle göras en sökning hos alla förmedlingar i Stockholmsområdet. Det var nästan fyra månader sedan, jag har inte hört något sedan dess, säger hon nu.

Skrev blogginlägg

Hon har skrivit ett blogginlägg om det hela på Internetworld, och berättar att hon känner sig besviken på Arbetsförmedlingen.

– Det är så himla tråkigt att det inte fungerar. Jag förstår ju att de på Arbetsförmedlingen inte har en massa jobb eller arbetslösa som de bara kan kasta ut, men om de inte kan koppla ihop arbetsgivare och arbetssökande måste man fundera på vad de egentligen gör.

Hon berättar att många hört av sig efter inlägget, både arbetsgivare och arbetslösa ungdomar, och känner igen sig i trögheten som hon beskriver.

Patrik Svensson, presschef på Arbetsförmedlingen, säger att man utreder händelserna som Josefine Wahlberg har skrivit om.

Ber om ursäkt

– Är det som det står så är det bara att be om ursäkt. Vi håller på och tittar på vad som har hänt så att vi kan reda ut vad som inte har klaffat och jobba för att det inte händer igen.

Vad tänker du om att många känner igen beskrivningen av att det går trögt hos Arbetsförmedlingen, som Josefine beskriver?
– Det är otroligt sorgligt om många uppfattar det så. Trösten är att i de enkätundersökningar med arbetsgivare som vi gör är uppåt 90 procent är nöjda med den service de får. Förhoppningsvis är det här ett undantag som har skett.

Josefine Wahlberg har nu anställt en medarbetare – dock inte via Arbetsförmedlingen.

Mer om Josefine Wahlbergs upplevelser av Arbetsförmedlingen kan du se i Aftonbladets tv-program Partiprogrammet som sänds på onsdag 19 februari.