Så stängs hela Italien ner steg för steg
Publicerad 2020-03-11
Slut på allt nattliv och förbud mot folksamlingar. Nedstängda skolor och biografer. Reseförbud.
Sedan tisdagen sitter 60 miljoner italienare, alltså hela landet, i karantän.
Så här stängs Italien ner.
Det var på måndagskvällen som Italiens premiärminister Giuseppe Conte kom med det dramatiska beskedet. Karantänen, som först bara gällde den värst coronadrabbade regionen Lombardiet och 14 andra områden i norra Italien, gäller nu hela landet.
– För Italiens bästa måste vi ge upp något. Vi måste göra det nu, sa Conte i samband med beslutet.
Beslutet att stänga hela Italien kom tre dagar efter att norra Italien sattes i karantän.
– Det är olustigt, men inte helt oväntat. Så fort man satte Lombardiet i karantän så fylldes tågen och folk åkte hem söderut. Det var kanske inte det bästa beslutet och vad man fick göra då var att stänga hela landet, säger Anna Brännström, som jobbar som lärare i Milano, i en intervju med Aftonbladet TV.
”Helt tyst ute”
Och för 60 miljoner italienare blir livet nu väldigt annorlunda. Allt nattliv är nedstängt, och att gå ut och äta en sen middag i stora sällskap är omöjligt. Restauranger får visserligen hålla öppet, men bara mellan klockan 06 på morgonen och 18 på kvällen – och bara om restaurangägaren kan garantera att det är en meter mellan gästerna.
På de typiska kaffebarerna där italienare brukar ta sin kaffe vid bardisken måste man nu sitta ner vid ett bord och beställa, skriver DN.
Affärer får hålla öppet om de ser till att kunder håller en meters avstånd mellan varandra, stora och medelstora köpcentrum ska hålla stängt på helger. De som bryter mot reglerna måste stänga, skriver BBC.
”Det är helt tyst ute”
Alla typer av folksamlingar är förbjudna. Spanska trappan i Rom – där turister annars brukar flockas – står nästan helt öde under tisdagen. Venedig som vanligtvis begränsar antalet turister i staden står också ödsligt stilla.
Serie A, den italienska fotbollens högsta liga, har ställt in alla matcher. Skolor, universitet och andra offentliga platser som bad, gym, nattklubbar, biografer och teatrar håller stängt.
– Det är ju jättemärkligt, man märker av att det är helt tyst ute. Det är inga bilar som rör sig, folk är hemma. Vilket är fantastiskt bra, vi ska ju inte sprida det här vidare, säger Anna Brännström.
Kyrkor får hålla öppet, men bara om besökare kan hålla en meters avstånd till varandra. Men inga begravningar, dop och bröllop får hållas, enligt SvD. Men Vatikanen och St Peterskyrkan har stängt för turister.
Tar tempen på tågstationer
Kollektivtrafik, flygplatser och tågstationer ska inte stängas ner helt. Men den som ska resa måste kunna visa upp ett dokument som intygar att det gäller en resa som inte kan skjutas upp på grund av arbets-, hälso- eller familjeskäl, enligt BBC. Kontrollstationer ställs upp på tågstationer för att ta tempen på resenärer innan de får gå på tågen.
Poliskontroller har satts upp på landets huvudvägar.
Mellan 10 000 och 15 000 svenskar befinner sig i Italien och många har oroat sig för om de kan komma hem till Sverige. Frida, 19, som var på skidresa i Livigno med en kompis fick panik när hon hörde om Italiens nedstängning, säger hon till GP.
– Jag hade egentligen bokat flygbiljetter veckan efter men vi fick panik. Vi packade ihop allting och tog den sista taxin från Livigno innan vägen skulle stängas, säger Frida, som nu sitter i hemmakarantän i väntan på provsvar.
Nu står det klart att turister kommer att få åka hem, men alla som kommer och lämnar landet via flyg måste kunna rättfärdiga sina resor.
”Sjukvården går på knäna”
För att hindra smittspridning på landets fängelser har alla besök från anhöriga stoppats. Det har lett till uppror bland intagna och sex personer tros ha dött i upploppen.
Italiensk vårdpersonal förbjuds att ta ut ledighet för att man ska kunna ta hand om alla sjuka.
– Det som är det värsta nu är sjukvården som går på knäna, de går på sju skift, säger Anna Brännström.
Hur kommer det gå för Italien?
– Italien har alltid repat sig så det kommer gå bra i slutändan men det kommer nog att ta tid. Och jag tror inte att Italien är ensamt, det kommer att bryta ut lite överallt i Europa nu, säger Anna Brännström.
PODD Resor i coronatider – det måste du tänka på
I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om vad som gäller med utlandsresor i corona-tider. Gäst är konsumentrådigare Maria Wiezell.