Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingegerd, Ingela

Damberg: Hinder för utvisning ska undanröjas

Publicerad 2019-11-03

"Det finns ingen ovillkorlig rätt för utländska medborgare att vistas i Sverige", säger inrikesminister Mikael Damberg. Arkivbild.

Sex radikala islamister har släppts trots att Säpo klassar dem som säkerhetshot. Men regeringen arbetar för att undanröja de hinder som finns för utvisning, försäkrar inrikesminister Mikael Damberg.

Regeringen har fattat beslut om att de sex männen ska utvisas eftersom de utgör ett hot mot rikets säkerhet. Men utvisningarna kan inte verkställas på grund av situationen i deras hemländer.

Moderatledaren Ulf Kristersson gick till hårt angrepp mot Stefan Löfvens regering sedan de sex männen försatts på fri fot.

– Det är inte acceptabelt att deras säkerhet går före Sveriges säkerhet. Hade man bara gjort sakerna i tid hade vi haft en lagstiftning på plats som gjort att de hade kunnat vara kvar i förvar, sade Kristersson till TT.

Ska undanröjas

Nu bemöter inrikesminister Mikael Damberg (S) kritiken.

"Regeringen har fattat beslut om att männen ska utvisas. Migrationsöverdomstolen har kommit fram till att det föreligger hinder mot att verkställa utvisningarna, vilket regeringen är bunden av. Men vi arbetar för att dessa hinder ska kunna undanröjas", skriver han i ett mejl till TT.

"Det finns ingen ovillkorlig rätt för utländska medborgare att vistas i Sverige. Lagen om särskild utlänningskontroll ger stöd för att utvisa personer som bedöms utgöra en säkerhetsrisk, vilket nu också skett. Det är rimligt", fortsätter han.

Bör skärpas

Regeringen och de borgerliga partierna har enats om att lagen kring verkställighetsförvar är för snäv och bör skärpas. Något man slog fast i överenskommelsen om åtgärder mot terrorism i juni 2017.

Regeringen dröjde ett år med att ta fram direktiv till lagutredningen, som ska vara klar i mars, vilket Kristersson är kritisk till. Damberg anser inte att det är Löfvens regering ensam som bär skulden för att lagen fortfarande inte skärpts.

"Lagen har funnits sedan 1991, det hade såklart varit bättre om den pågående översynen gjorts tidigare och många delar såklart ansvaret för att så inte skett. Men jag ser fram emot att utredaren presenterar sina förslag innan 31 mars", skriver han.