Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Skåne välkomnar regional gränslösning mot Danmark

Publicerad 2020-06-14

Att det inte är fritt fram att resa på Öresundsbron vore som om stockholmarna stängde Västerbron, enligt Alf Jönsson.

Danmark och Tyskland har hittat en regional lösning för resande.

Någonting liknande för Skåne och Danmark välkomnas av regionen.

– Samtidigt: Skulle vi då upprätta en gräns i Markaryd? Det tror jag inte är görligt, säger Alf Jönsson, regiondirektör.

Den danska regeringen meddelade i onsdags att en regional gränslösning gjorts med Schleswig-Holstein, det tyska förbundsland som gränsar mot Danmark.

Beskedet innebär att invånare som bor i Schleswig-Holstein från och med den 15 juni åter kan resa fritt till Danmark, så länge som de med dokument kan visa på att de bor i förbundslandet.

Medan en regional lösning gjorts mellan Danmark och Tyskland råder det fortsatt inreseförbud till Danmark för skåningarna.

”En gemensam arbetsmarknad”

Alf Jönsson, regiondirektör i Region Skåne, är noga med att påpeka att han inte har några synpunkter på de nationella överenskommelserna.

– Men vi ser att en uppsatt gräns är en uppsatt gräns. Vi har haft en gemensam arbetsmarknad. Självklart skulle vi välkomna en delregional lösning för Skåne och Öresundsregionen, säger Alf Jönsson.

Han fortsätter:

– Men det är som sagt nationella företeelser.

Alf Jönsson, regiondirektör.

Förklarar smittspridningen

Han betonar dock att diskussioner finns – men att en liknande avgränsning kan bli svår att göra.

– Där är ständiga samtal med danskarna och pågående samtal med danskarna, där vi beskriver att smittspridningen ser annorlunda ut i södra Sverige än vad den gör i övriga Sverige. Samtidigt: Skulle vi då upprätta en gräns i Markaryd? Det tror jag inte är görligt.

– Utan vi får se hur vi kan hitta lösningen här men det pågår samtal på politisk nivå i Greater Copenhagen-samarbetet.

”Är oerhört viktigt”

Men en regional lösning likt Danmark-Tyskland känns inte så troligt för Sverige-Danmark?

– Den är svår att förutsäga, vad den danska regeringen tar för beslut.

Hur viktigt är det?

– Det är oerhört viktigt att vi får igång en fungerande arbetsmarknad. Från Malmö central till Köpenhamn central är det trots allt 23 minuter. Vi har haft väldigt många skåningar som har jobbat i Danmark, som haft en mycket besvärlig situation.

– Det skulle vara bra för den fortsatta integrationen av arbetsmarknaden att vi kommer förbi den här perioden. Att man skulle kunna hitta en sån lösning. Det skulle vara bra för Skåne, bra för södra Sverige.

Jämförs med Västerbron

Att det inte är fritt fram att resa mellan Skåne och Danmark jämför Alf Jönsson med om Västerbron i Stockholm hade stängts och att reserestriktioner införts där.

– Det är samma utmaning i Stockholm som det är här, i och med att vi är integrerade.

En regional lösning även för Öresundsregionen har diskuterats mellan Region Skåne och Danmark.

På en presskonferens i början av juni meddelade Carl Johan Sonesson (M), regionstyrelsens ordförande, att Greater Copenhagen begärt en dialog med regeringarna för att hitta en regional lösning.