Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Sista undersökningen: Ledning för May

Publicerad 2017-06-08

Primiärminister Theresa May med maken Philip efter att ha röstat i Maidenhead, England.

Jeremy Corbyn har gjort en oväntat bra valrörelse.

Men den sista opinionsundersökningen visar att Theresa May får en stor majoritet efter dagens val.

OPINIONSLÄGET JUST NU

När premiärminister Theresa May kallade till nyval ledde hon stort över en svag opposition. Tanken var att utökat sin majoritet rejält inför de kommande brexit-förhandlingarna.

Men Jeremy Corbyns uträknade labour har den senaste tiden knappat in rejält. Vissa undersökningar har visat att de konservativa endast leder med 3 procentenheter.

På valdagen släpps inga opinionsundersökningar. Men enligt ComRes undersökning som publicerades på onsdagskvällen ser det ut som att May trots att tar hem segern. Hon har där en ledning på 10 procentenheter.

Det skulle ge henne en majoritet med 74 platser, den största sedan Margaret Thatchers dagar.

En annan undersökning, från ICM, visar att Mays ledning är 12 procentenheter.

Britterna tillämpar ett majoritetsvalssystem. Du kan läsa mer om hur det funkar nedan, under liverapporteringen.

LIVE-RAPPORTERING:

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

SÅ FUNKAR DET: VINNAREN TAR ALLT

  • Det som står på spel är de 650 platserna i brittiska parlamentets underhus, House of Commons. Utöver det består parlamentet också av överhuset (House of Lords), men dess ledamöter är inte folkvalda.
  • Storbritannien har till skillnad från Sverige inte ett proportionellt valsystem, utan majoritetsval i enmansvalkretsar. Det betyder att vinnaren i varje valkrets – 650 stycken, precis som antalet platser i parlamentet – är den enda som representerar valkretsen. Man brukar beskriva det som vinnaren tar allt. Det funkar ungefär som presidentvalet i USA (förklarat med hjälp av en pingismatch och några söta kattungar här).

Så röstade Storbritannien 2015 – vinnare i varje valkrets. Källa: Wikipedia

  • Det betyder att det inte finns ett direkt samband mellan det total antalet röster ett parti får och antalet platser det får i parlamentet. Systemet gynnar stora partier och missgynnar små.
  • I det senaste valet (2015) fick till exempel Tories 37% av rösterna men 51% av platserna i parlamentet. Labour fick 30% av rösterna men 36% av platserna, medan Liberaldemokraterna fick 8% av rösterna men bara 1,2% av platserna i parlamentet.
  • Fördelen med detta valsystem är att det ger starka regeringar eftersom det är lättare att få majoritet i parlamentet. Förutom Storbritannien och USA har Frankrike ett liknande system.