Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Centerns förslag: Nationell utsläppsbudget

TT

Publicerad 2024-05-30

Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok.

Centerpartiet vill införa en nationell utsläppsbudget, ett tak för hur stora de svenska koldioxidutsläppen får vara per år. Misslyckande ska leda till sanktioner.

Det var i sitt tal under Järvaveckan som C-ledaren Muharrem Demirok presenterade det nya miljöförslaget. Om man inte lyckas sänka koldioxidutsläppen i tänkt takt, år för år, måste kraven öka. Och om uppsatta mål inte nås, ja då vill Demirok se sanktioner.

– Om man misslyckas så ska man inte få ta del av EU:s bidrag och fonder, säger Demirok till TT.

Han tror att förslaget har stöd i riksdagen, men samtidigt anser han att regeringen just nu är nonchalant i sin klimatpolitik.

– Sju av åtta partier i riksdagen har ställt sig bakom klimatmålen, så det borde inte bli någon strid. Men mina förhoppningar på den sittande regeringen är begränsade.

C vill även se ett så kallat klimatlås i EU:s budget, vilket betyder att länder som struntar i att få ner koldioxidutsläppen inte ska få ta del av EU-pengar.

I sitt tal i Järva krävde Demirok även ett omedelbart eldupphör i Gazaremsan. Han kallade situationen där för en humanitär katastrof.

Följ ämnen i artikeln