Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Pastor vittnar om flykten vid Lundins oljefält

Marc Skogelin/TT

Publicerad 2024-05-28

James Ninrew Dong fick fly för sitt liv och hans släktingar dödades när militär och milis anföll civila för att, enligt åklagare, säkra svenska Lundin Oils verksamhet i Sudan.

Pastorn är en av drygt 30 målsägare som nu ska höras i krigsbrottsmålet i Stockholm.

– Civilbefolkningen hade ingen chans att skydda sig, säger han.

Ian Lundin och Alex Schneiter, tidigare företrädare för Lundin Oil, misstänks för medhjälp till grovt folkrättsbrott i södra Sudan 1999–2003, då det svenska bolaget var verksamt i det av inbördeskrig drabbade landet.

Enligt åtalet hade de vetskap om och bidrog till att militär och regimtrogen milis dödade och fördrev människor för att skapa förutsättningar åt Lundin Oils oljeprospektering i ett område som sedan länge kontrollerades av rebeller.

Under tisdagen inleddes förhör med brottsoffer i den rekordlånga rättegången. Först ut är 63-årige James Ninrew Dong, som vid tiden åtalet gäller var pastor för den presbyterianska kyrkan i en del av landet som i dag ingår i Sydsudan.

– De första åren var det väldigt lugnt, när jag kom dit 1995.

1998 började det komma människor flyendes norrifrån.

– Den första information vi fick var att regeringen hade påbörjat en offensiv för att öppna vägar. Man började trycka människor söderut. Medan de gjorde det byggde de ut vägen.

Flygbombade

Från vittnesmål blev det snabbt tydligt att samma taktik användes återkommande, säger han.

– Först kom man med Antonov-flygplan och rekognoserade områden som sedan bombades. Det kunde fortsätta i veckor, ibland månader.

Syftet var både att döda människor och att få dem på flykt, enligt James Ninrew Dong.

– Sedan kom de med stridshelikopter på lägre höjd, till samma områden, och kontrollerade om det var människor kvar och dödade dem.

Det tredje steget var att gå in med marktrupper och rensa området på de sista överlevande, säger han.

Han berättar att han själv var med om flera anfall, både från luften och på marken, och att han tvingades fly när militär och milismän avancerade allt längre söderut.

Flydde ut i träsk

I ett markanfall utfört av beväpnade milismän 2001 fick han se flera släktingar dödas då de hade tagit sin tillflykt till en by vid ett träskområde, säger han.

– Vi trodde inte att de skulle komma dit. Men de gick till angrepp under natten och vi förlorade många människor. Vi flydde och gömde oss ute i träsket under natten. Gud skyddade oss från ormar. Sedan brände de ned allt.

Lundin och Schneiter har förnekat samtliga misstankar och menar att åtalet grundas på en lång rad faktafel.

Utöver att bestrida medhjälp så bestrids även att den typ av krigsbrott som begåtts enligt åtalet ägde rum.