Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Två kvinnor gripna för mordet på Ako

Publicerad 2024-05-27

De efterlysta systrarna har gripits misstänkta för inblandning i mordet på Ako på Värmdö.

Båda greps i USA.

Ena kvinnans pojkvän är dock fortfarande på flykt.

Två kvinnor har gripits misstänkta för inblandning i mordet på 37-åriga Ako. Han hittades död i en väska på Värmdö i början av mars.

Kvinnorna, som är systrar, greps i USA den 22 maj, skriver Åklagarmyndigheten.

– Tack vare effektivt internationellt polisiärt samarbete kunde nu B och hennes syster lokaliseras och frihetsberövas. Eftersökandet av A pågår fortfarande, säger kammaråklagare Cecilia Tepper.

Båda har varit efterlysta och häktade i sin frånvaro. Åklagaren kommer begära den ena systern utlämnad till Sverige. Den andra kvinnan har gripits då hon inte har rätt att vistas i USA – men även hon ska förhöras om misstankarna kring mordet.

– I nuläget kan inga besked ges om när B kan komma att utlämnas eller när hennes bror och syster, som är frihetsberövade på grund av migrationsrätt, kan höras i ärendet och komma till Sverige. Det är en tidskrävande process i USA som nu tar vid och vi styr inte över den processen, säger Cecilia Tepper.

Motivet utreds

Exakt vad som ligger bakom mordet är ännu inte fastställt och åklagaren har varit fåordig när det gäller just motivet.

Enligt uppgifter ska det ha funnits en historik mellan den nu efterlysta kvinnan och offret.

Han ska, enligt uppgifter, tidigare ha varit misstänkt för att ha utfört ett brott mot kvinnan. Han släpptes dock på fri fot och misstankarna avskrevs.

Mordet på Ako misstänks ha utförts i parets – den 23-årige mannens och den 24-åriga kvinnans – lägenhet i Stockholm. Polisen misstänker att det skedde samtidigt som parets barn även befann sig i bostaden.

Därefter tros flera av de misstänkta ha lämnat landet i en bil. Den misstänkta flyktbilen hittades senare i Tyskland, enligt källor.

En fortfarande på flykt

Sedan tidigare sitter en ung man häktad misstänkt för mordet på Ako, som skedde den 7 mars i år.

Några dagar senare hittades Akos kropp. Vid det laget hade flera av de misstänkta mördarna lämnat landet. En av personerna, Farid Vaziri som är tillsammans med den 24-åriga kvinnan, är dock fortfarande på flykt.

Under måndagen gick polisen ut med namn och bild på honom.

Kvinnornas bror är också misstänkt i ärendet. Han greps i USA i slutet av mars i år.

ANNONS