"Georgien har valt en väg bort från Europa"

Katri Artta Svarfvar/TT

Publicerad 2024-05-14

Jakob Hedenskog, analytiker på Utrikespolitiska institutet. Arkivbild.

Georgiens parlament har röstat igenom en kontroversiell lag som för tankarna till Ryssland.

Enligt Östeuropakännaren Jakob Hedenskog kan den georgiska regeringens omsvängning från Europa vara ett försök att stävja en ny rysk aggression i landet.

Den så kallade agentlagstiftningen är omstridd. Trots massiva, långvariga protester har parlamentet där regeringspartiet Georgisk dröm har majoritet, röstat ja till den.

– Formellt har man aspirerat på att bli medlem av EU, men regeringens politik har tagit motsatt riktning och det här är ett allvarligt steg i den riktningen, säger Hedenskog, analytiker vid Centrum för östeuropeiska studier på Utrikespolitiska institutet (UI).

Utvecklingen där Georgien närmat sig Ryssland sedan den ryska invasionen av Ukraina 2022, har accelererat. Skarp kritik från EU har mötts med antivästlig retorik och ett ryskt narrativ, enligt Hedenskog.

– Regeringen har valt en väg som leder bort från Europa.

Ökad repression risk

För organisation som får minst 20 procent av sina intäkter från utlandet och som nu brännmärks blir det svårare att verka, visar erfarenheter av rysk lagstiftning.

– I Ryssland har lagen kraftigt bidragit till ökad repression mot civilsamhällets organisationer och alla organisationer som sysslat med demokratifrågor, valfrågor och den typen av frågor. Det är en kraftig svängning av den georgiska politiken i en prorysk riktning, säger Hedenskog.

De omfattande protesterna mot lagen har blivit brutalt tillbakaslagna. Vad som nu sker med dem är oklart.

Valt pragmatisk linje

– Maidan-protesterna i Ukraina 2013–2014 fick vid flera tillfällen ny fart efter impopulära åtgärder från regeringen och myndigheterna. Det är risk för att regimen i Georgien begår samma misstag, säger Hedenskog.

Men det finns skillnader jämfört med de stora västvänliga Maidan-protesterna. Ryssland har inget formellt inflytande i Georgien, påpekar han.

Delar av Georgien invaderades 2008 av Ryssland, som då ockuperade utbrytarprovinserna Sydossetien och Abchazien.

– Jag tror att Georgisk dröm gör denna omsvängning i politiken för att undvika att Ryssland går in i Georgien. Man hoppas kunna undvika en ny rysk aggression i framtiden.