Filippa, 19, tågluffar gratis i Europa: ”Glöm inte regnponchon”

Publicerad 2024-07-02 14.17

Filippa Andersson, 19, från Stockholm tågluffar genom Europa gratis med sitt kompisgäng.

EU står för sommarens biljetter.

– Jag har precis tagit studenten och då är ju ekonomin inte den bästa, säger hon.

På drygt en vecka har hon bestigt Gaisberg i Österrike, mött tågluffare från USA, England och Frankrike – och för första gången i sitt liv testat den traditionella desserten Mozartkulor i Salzburg.

Under 2024 sökte mer än tiotusen svenska ungdomar till EU:s gratisprojekt Discovery EU.

Stockholmaren Filippa Andersson, 19, är en av 754 lyckligt lottade som nu fått ett tågkort genom projektet.

– Vi har fått sju gratis resdagar. Nu är vi halvägs igenom tågluffen och det känns faktiskt lite overkligt, säger Filippa Andersson.

Notan: 10 000 kronor

Filippa Andersson reser tillsammans med sina vänner. Gänget har bland annat hunnit besöka Wien, Berlin och Lake Bled i Slovenien – innan de nu kommit fram till Split i Kroatien.

– Det bästa med att tågluffa är att man hinner se så många olika städer på så kort tid. Och att vi har träffat så många roliga människor från olika delar av världen, säger hon.

Projektet Discover EU drog igång för sju år sedan.

Målet är att unga personer ska få chansen att uppleva kultur, skaffa nya vänner i andra länder och utforska sig själva genom att tågluffa.

Men EU står inte för hela resan – mat och boende får 18- och 19-åringarna bekosta själva.

– Jag skulle uppskatta att jag kommer att ha lagt omkring 10 000 kronor på den här resan. För att ha råd med det har jag sparat pengar och jobbat under gymnasietiden. Sedan har jag fått hjälp av mina föräldrar i form av en julklapp.

Hon fortsätter:

– Jag har precis tagit studenten och då är ju ekonomin inte den bästa. Därför känns det helt underbart att vi kunnat få det här stipendiet för tillsammans få upptäcka Europa.

Tipset: Sånt kan du lämna hemma

När Aftonbladet pratar med Filippa Andersson är planen att kompisgänget ska åka till Dubrovnik och sedan tillbaka till Split. Därefter bär det av hem till Sverige igen.

Vad är ditt bästa tips till någon som vill tågluffa?

– Att man är överrens med sina resekompisar på vilken typ av resa man gör. Är det en festresa eller en resa för att typ gå på museum? Man lever ju väldigt tätt in på varandra, så det är viktigt att man är överrens om det.

Vad är viktigast att ha med sig under sin resa?

– En regnponcho. Den kom till användning när vi precis kommit fram till vårt boende i Salzburg. Vi var jättetrötta och skulle gå till matbutiken när regnet bara öste ner. Ponchon räddade oss. Plus att den tar upp mindre plats än regnkläder i väskan.

Vad kan man lämna hemma under sin tågluff?

– Typ alla värdesaker. Smycken, dyrt smink och dyra kläder. Dels tar det plats i väskan, men också för att det finns risk att saker blir stulet.

Hon fortsätter:

– Vi har inte blivit bestulna på något än, men mina vänner som också är ute och reser blev av med lite värdesaker. Så himla tråkigt. Så lämna sånt hemma!

Följ ämnen i artikeln