Åklagare jävig – våldtäktsdömd får resning

TT

Publicerad 2024-07-03 13.59

Högsta domstolen har beviljat resning för en i dag 45-årig man som är dömd för bland annat grov misshandel, olaga frihetsberövande och våldtäkt mot barn. Arkivbild.

En man som dömts till åtta års fängelse för barnvåldtäkter och skendränkningar har beviljats resning i Högsta domstolen. Åklagaren som drev målet var jävig.

Mannen är dömd för flera våldtäkter mot en då 13-årig flicka och även för att ha misshandlat henne med en batong och genom skendränkning, rapporterar Kristianstadsbladet.

Han har också dömts för tortyrliknande våld mot sina tidigare anställda. Även de utsattes för skendränkningar, liksom andra våldshandlingar, enligt de tidigare domarna.

Orsaken till att åklagaren anses jävig är att hon bara något år innan hon blev förundersökningsledare i målet hade arbetat på en advokatbyrå och att en av hennes tidigare kollegor på byrån var målsägandebiträde i målet om våldtäkterna och misshandeln.

”Eftersom det inte är uppenbart att jävet inte har påverkat utgången i målet har resning beviljats. Målet ska nu på nytt tas upp av hovrätten”, skriver HD på sin hemsida.