Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Svenskarnas matvanor sticker ut bland rika länder

Hanna Odelfors/TT

Publicerad 2024-06-06

Matvanorna i Sverige är sämre för klimatet jämfört med i många andra rika länder. Det skriver forskare i en ny rapport.

Främst är det kött- och mejerikonsumtionen som driver på utsläppen. Men det finns några enkla knep för att göra käket mer hållbart.

Att kött och ost har stor påverkan på klimatet känner nog de flesta till. Men att sådant som bananer och kokosmjölk drar upp miljöpåverkan av dina måltider rejält är nog alla inte lika medvetna om.

Det tror Elin Röös, forskare i hållbara livsmedelssystem vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och en av författarna till en ny rapport om våra matvanors effekt på klimat och miljö, som sammanfattar flera studier.

Den visar att svenskarnas kost i genomsnitt orsakar utsläpp motsvarande mellan 1,8 och 2,2 ton koldioxid per person och år.

– Vi skulle behöva ner till en fjärdedel av det, ungefär 0,5 ton, för att äta hållbart, säger Elin Röös.

Männens mat

Klimatavtrycket från maten i Sverige är högt ur internationellt perspektiv – bara tolv av världens länder har matvanor som påverkar klimatet mer, visar en av studierna i rapporten.

– Framför allt vår höga kött- och mejerikonsumtion i Sverige driver upp utsläppen, säger Röös.

De svenska männens kost orsakar högre utsläpp än kvinnornas, men skillnaden beror främst på att män äter mer mat.

Vad vi stoppar i oss påverkar inte bara klimatet. Även för annan miljöpåverkan ligger svenskarnas kost högt, enligt rapporten.

Tropiska frukter

Kaffe, kakao och bananer är några av svenskarnas stapelvarorna som bidrar till att våra matvanor har många gånger högre påverkan på artrikedomen av djur och växter – den biologiska mångfalden – än vad som anses hållbart.

Orsaken är att mark i tropiska länder med rik biologisk mångfald görs om till åkermark för att mätta den globala hungern efter frukt, kokos och andra varor därifrån.

– Odlingen av dem påverkar många fler arter än mat från åkrar i Nordeuropa, säger Elin Röös.

Men även vissa grödor från Sydeuropa, såsom nötter, lämnar stort avtryck eftersom de kräver mycket mark.

”Krävs modiga politiker”

Rapporten listar en rad åtgärder för att göra svenskarnas kost mer hållbar. Det behövs en kombination av många saker, poängterar Röös.

– Till exempel är sänkt moms på hälsosam mat – och ökad moms på klimatbelastande och ohälsosam mat – något man borde titta på. Men då krävs modiga politiker som vågar ta i de här frågorna.

Även om mycket ansvar ligger på beslutsfattare, betonar Elin Röös att våra val i vardagen spelar stor roll – och hon fem tips (se faktaruta).

– Gör man de här sakerna är man hemma.