Norge kräver coronatest vid inresa

TT-NTB

Publicerad 2020-12-31

Norges statsminister Erna Solberg.

Norska regeringen inför krav på testning för covid-19 vid inresa till Norge från och med den 2 januari 2021. Testet ska göras så snart som möjligt, antingen vid själva gränspassagen eller senast ett dygn efter ankomst.

"Vi är nu dubbelt bekymrade för importsmitta. Vi är både bekymrade för utbrott med nya muterade virusvarianter som kan vara mer smittsamma, och för att många kommer att återvända till Norge efter jul från länder med långt högre smittonivåer än vi har här", säger Norges statsminister Erna Solberg i ett pressmeddelande.

Om virusmutationen skulle spridas i Norge kommer enligt en färsk bedömning landets intensivvårdskapacitet att vara nådd på 4–5 veckor, och kommunernas test- och smittspårningskapacitet tidigare än så.

"Enda sättet"

Solberg säger att en fullskalig nedstängning troligen blir aktuell om mutationen börjar spridas.

"Vi måste göra det vi kan för att förhindra att den nya virusvarianten får fotfäste i Norge. Testning är det enda sättet att upptäcka om resande från röda länder (med hög smitta) har med sig viruset", säger hon.

Regeringens beslut baseras på bedömningar av den norska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten, Folkehelseinstituttet (FHI), och Helsedirektoratet.

Personer som bryter mot testplikten kan tvingas betala böter.

En ny värdering av läget ska göras om fyra veckor.

Ny värdering

I samband med de nya reglerna stänger Norge flera mindre gränsövergångar som inte har någon möjlighet att genomföra provtagning.

Barn under 12 år behöver inte testas. Det gäller även vissa andra personer som bedöms ha kritiska funktioner, som gränspendlare, diplomater och lastbilschaufförer som kör långa sträckor.

Häromdagen beslutade regeringen att korta tiden som inresande från många länder måste sitta i karantän från tio till sju dagar. För den kortare karantänstiden krävs dock två negativa coronatest efter ankomst. Samtidigt uppmanades norrmän att även i fortsättningen undvika utlandsresor.

Följ ämnen i artikeln