Ovanligt stökigt nyår med raketer och bråk
Uppdaterad 2021-01-04 | Publicerad 2021-01-01
Nyårsnatten har varit stökig på många håll i landet, trots pandemin. En mängd vårdslösa fyrverkeriskjutningar har rapporterats – och på flera håll har poliser attackerats.
– Det har varit väldigt mycket folk ute. Mycket mer än vad vi hade förväntat oss, säger Morten Gunneng vid polisregion Väst.
Runt om i landet vittnar polisen om en hektisk nyårsafton och en intensiv nyårsnatt.
På flera platser i Göteborg uppstod, trots corona, folksamlingar när många ville se fyrverkerierna.
– Man bedömde att det var 500 personer på Masthuggskyrkan. Sen kan det ha varit 3 000 personer som samlats på Götaplatsen, säger Morten Gunneng, vakthavande befäl vid polisregion Väst till SVT och tillägger:
– Men en spontan folksamling omfattas inte av nån lagstiftning. Man har handlat mot coronarekomendationerna, men vi kan inte ingripa.
I Stockholm och på Gotland fick polisen under fem timmar runt tolvslaget in över dubbelt så många larm om fyrverkerier, smällare och raketer jämfört med förra året – 194 mot 74 i fjol. Så vitt Stockholmspolisen känner till har dock ingen skadats allvarligt av pyrotekniken.
Folksamlingar
I Malmö avfyrades det raketer på både höjden och tvären runt Möllevångstorget när folk samlades för traditionsenligt nyårsfirande, trots stränga uppmaningar om att undvika folksamlingar.
– Vi har haft väldigt många samtal om fyrverkeriskjutningar. Man skjuter med raketer mot folk och mot byggnader. Vi får samtal från hela regionen, även de mindre orterna, säger Evelina Olsson, presstalesperson vid polisregion Syd.
Totalt över 360 ärenden inkom till polisen i Skåne län under nyårsnatten, 53 av dessa var fyrverkerirelaterade, enligt polisen.
I både Hallands län och Västra Götalands län inkom hela 250 ärenden, vardera, där raketer eller smällare var inblandade.
I samband med ett storbråk mellan ett 20-tal personer i Klippan strax efter tolvslaget fick dessutom en man i 20-årsåldern allvarliga, men inte livshotande stick- eller skärskador. Under natten kunde två personer gripas misstänkta för mordförsök.
Poliser beskjutna
I flera städer vittnar poliser om att de har blivit beskjutna med raketer, vilket räknas som blåljussabotage.
– Vi har haft några situationer där polispersonal har blivit beskjuten. Vi har även haft stenkastning mot polis, säger Morten Gunneng, vakthavande befäl vid polisregion Väst.
Även räddningstjänstpersonal i Göteborgsregionen blev under natten beskjutna med raketer, ingen skadades fysiskt av detta.
I Sollentuna, norr om Stockholm, sköt ungdomar med munskydd raketer mot poliser några timmar före tolvslaget. Polispatruller blev under natten även beskjutna i exempelvis Mora, Karlskoga och Uppsala. Strax efter klockan 02 besköts också en utryckande ambulans vid Vivalla i Örebro.
– Det är en viss skillnad att det skjuts mot blåljuspersonal nu, trots att det är straffbelagt numera, konstaterar Torbjörn Roos, vakthavande befäl vid polisregion Bergslagen.
Knivskärningar och rån
I polisregion Väst har det under nyårsnatten dessutom skett ett tiotal knivskärningar och ett tiotal rån, bedömer vakthavande befäl Morten Gunneng.
– Efter tolvslaget fick vi det ganska stökigt. Det är inga stora händelser, men det tar rätt lång tid att sammanställa allt, det spretar rätt så mycket, säger han.
Den allvarligaste incidenten, enligt honom, inträffade i Mölndal vid klockan 22.30, då en man i 20-årsåldern blev knivhuggen oprovocerat.
– Han blev utan förvarning huggen i ryggen och fördes till Sahlgrenska med ambulans, säger Morten Gunneng.
Mannens skador ska inte vara livshotande och polisen utreder knivhuggningen som synnerligen grov misshandel.
Morten Gunneng beskriver årets nyårsnatt som annorlunda.
– Det är inte det här krogrelaterade stöket, men det har varit väldigt mycket folk ute. Mycket mer folk än vad vi hade förväntat oss. Vi har även ingripit lite grann mot svartklubbar som har börjat poppa upp.
Det rapporteras också om många mindre bränder, ofta orsakade av raketer och fyrverkerier.
Lugnare i norr
I norr har det däremot varit lugnare än normalt.
– Om man jämför med vanlig nyårsafton har arbetsbelastningen varit klart lägre, säger David Lévy, vakthavande befäl vid polisregion Nord.
Larmen om fylla och bråk har varit färre, vilket gjort att polisen har fått tid över till att haffa fler rattfyllerister än vad som normalt hinns med en vanlig nyårsafton.
– Det har varit fler rattfyllerister i år, med det beror nog på att patrullerna inte har varit konstant upptagna hela tiden och har kunnat stoppa och kontrollera bilar.