Armin Laschets tabbe i vallokalen
Uppdaterad 2021-09-27 | Publicerad 2021-09-26
Kristdemokraternas kandidat i det tyska valet, Armin Laschet, har tabbat sig i vallokalen.
När Angela Merkels potentiella efterträdare ska rösta viker han sin valsedel fel.
Någonting som kan leda till att hans röst – på sig själv – ogiltigförklaras.
Armin Laschet är mannen som vill efterträda Angela Merkel. Han kandiderar för Merkels CDU om posten som landets nästa förbundskansler. Laschets kampanj har kantats av ett antal skandaler, bland annat har han kritiserats hårt efter att han sågs skratta under ett minnestal för de som drabbats av sommarens översvämningar. Nu har han tabbat sig igen, skriver Deutsche Welle.
När Laschet under söndagen röstade i sin hemstad Aachen lägger han röstsedeln fel. Han har vikt den så att det går att se vad han har röstat på vilket man inte får då det kan påverka andra i vallokalen.
Enligt den tyska vallagen måste valsedlar vikas så att det inte går att se vad man markerat på valsedeln, en felvikt valsedel är på så vis ogiltig.
Godkänner rösten
Då Armin Laschet röstat inkorrekt borde han ha stoppats från att lägga rösten i valurnan. Men eftersom misstaget redan hunnit göras kommer hans röst att godkännas meddelar den tyska valmyndigheten.
Myndigheten reder ut saken på Twitter:
”En välkänd politiker har som förväntat röstat på sitt eget parti. Myndigheten kan inte se att misstaget varit ett försök att påverka valutgången”
Myndigheten förklarar att någon som viker sin valsedel felaktigt ska stoppas från att rösta och erbjudas en ny valsedel och ett nytt försök.
”Om rösten redan är i valurnan kan den inte plockas upp och är därför valid”, skriver valmyndigheten på Twitter.
Historiskt låga siffror
Armin Laschets CDU har sett sina förtroendesiffror rasa till historiskt låga siffror. Socialdemokratiska SPD har i opinionsundersökningar gått om CDU för första gången på 15 år. Samtidigt är det fortfarande väldigt jämt inför valet som avgörs under söndsagskvällen.
– Varje röst kommer vara avgörande, sa Armin Laschet till reportrar efter att han felaktigt röstat under förmiddagen.
Senaste nytt från valrysaren i Tyskland
Fler än hälften av valdistrikten har räknats, 172 av 299. Det skiljer 1,7 procentenheter mellan de största partierna.
SPD: 25,8 %
CDU/CSU: 24,1
De Gröna: 14,6 %
FDP: 11,5 %
AFD: 10,5 %
Die Linke: 4,9 %
Övriga partier: 8,6 %
Källa: ZDF:s preliminära valresultat klockan 23.36.
55 procent av tyskarna skulle föredra en regering ledd av socialdemokratiska SPD, enligt en enkätundersökning som public service-kanalen ZDF sammanställt.
36 procent vill se en regering ledd av kristdemokratiska CDU/CSU.
2017 var det tvärtom. När frågan ställdes efter valet ville 52 procent se en CDU-regering och 36 procent en SPD-ledd regering.
Rösträkningen fortsätter i den tyska valrysaren.
Men när rösterna är färdigräknade är det inte säkert att det är valets segrare som blir nästa förbundskansler.
– Historiskt sett kommer kanslern från partiet som har flest mandat. Det kan mycket väl omvärderas nu, säger Lisa Dellmuth, Tysklandskännare och docent i internationella relationer vid Stockholms universitet, till TT.
Det är inte säkert att den som får första chans at tbilda regering blir nästa förbundskansler säger Tysklandskännaren Rutger Lindahl till TT.
– Det kan gå så långt att det kör ihop sig. Det parti som fått den högsta procentandelen av väljarrösterna kan också misslyckas att bilda regering, säger han.
Både SPD och CDU måste locka över både De gröna och liberala FDP för att kunna bilda regering.
Socialdemokratiska SPD leder nu med över en procentenhet.
Enligt public service-kanalen ZDF:s preliminära valresultat har SPD nu 26 procent av rösterna, CDU har 24,5.
Gapet mellan SPD och CDU ökar. De senaste preliminära valresultatet visar att klyftan mellan partierna har ökat till 0,6 procent.
CDU har nu 24.6% SPD har 25.2%
Källa: ARD.