Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Källa: Fusket inte unikt för Arlöv

Uppdaterad 2014-02-28 | Publicerad 2014-02-27

Arbetsförmedlingen i Arlöv anklagas för att systematiskt ha fuskat med statistiken.

Enligt uppgifter till Aftonbladet är fusket ännu mer utspritt än så.

– Så har så gott som alla kontor arbetat under de senaste fyra-fem åren, säger en källa på huvudkontoret i Stockholm.

Arbetslösa kodas om till att ha arbete för att statistiken ska se bra ut vid kontoret i Arlöv, avslöjade SVT Sydnytt imorse.

– Man kodade om arbetssökande från en kod till en annan så att det på det viset såg bättre ut i statistiken. Så en person som egentligen var arbetslös, var nu kodad som något annat, precis som om vederbörande hade fått jobb, säger Anders Gustafsson, som tidigare varit anställd på Arbetsförmedlingen, till kanalen.

Enligt Arbetsförmedlingens marknadschef i Skåne är fusket inte något som har satts i system.

– Enstaka tillfällen har vi ju sett. Men det är inget som har skett systematiskt, säger Mattias Buvari.

Men enligt uppgifter till Aftonbladet är Arlövskontorets fuskande inte unikt.

Omfattande i landet

En anonym källa på huvudkontoret i Stockholm säger:

– Så har så gott som alla kontor arbetat under de senaste fyra-fem åren.

Fusket ska ha varit omfattande och förekommit på flera av Arbetsförmedlingens marknadsområden i hela landet. Så här ska det ha gått till i Stockholmsområdet:

– Samma typ av fuskande har förekommit på de flesta av Stockholmskontoren. Tillvägagångssättet är detsamma: vid mätningstillfället byts de så kallade SKAT-koderna, som sökandekategorikoderna kallas. Det ger bilden av ett bra resultat. Därefter "rättas" koderna igen, säger källan.

Ett annat sätt att visa det önskade resultatet är att vänta med anvisningarna till ett datum efter att mätningarna gjorts, enligt uppgift till Aftonbladet.

Generaldirektören svarar

Exempelvis görs anvisningar till Jobb- och utvecklingsgarantin inte direkt när den arbetssökande har varit inskriven i över 14 månader, enligt uppgifterna som Aftonbladet tagit del av.

– Det finns idag flera tusen arbetssökande som inte har anvisats till Jobb- och utvecklingsgarantin fast det borde ha gjorts. Kostnaden ligger då kvar hos kommunerna i form av socialbidrag i stället för att gå till staten som skulle ha börjat betala aktivitetsstöd.

SVT Sydnytt uppger att till och med den tillförordnade generaldirektören Clas Olsson känt till fusket. Även Aftonbladet har tagit del av den uppgiften.

I början av året ska man ha diskuterat det hela på huvudkontoret i Stockholm och riktlinjer har därefter gått ut om att resultat ska skrivas korrekt i rapporter.

– Jag kan vare sig bekräfta eller dementera det. Men det är en del av dialogen att vi sköter registrering på ett bra sätt, då tydliggör vi ansvaret vi har i frågan, säger Clas Olsson.

Agerat omedelbart

Den tillförordnade generaldirektören förnekar att han ska ha någon kännedom om fusk när Aftonbladet pratar med honom.

– De personerna som påstår att jag känner till det får visa på vilket sätt i så fall. Jag har inte fått några vittnesmål från enskilda kontor om att "här gör vi fel". Då skulle jag omedelbart ha agerat, säger han.

Larmbrevet om fusket från Anders Gustafsson i Arlöv som SVT rapporterat om upplevde Clas Olsson som en beskrivning av arbetsmiljön.

– Jag tog i den frågan som en arbetsmiljöfråga. Jag fäste inte uppmärksamhet vid just det påståendet om statistiken.

Han säger att riktlinjerna för hur man registrerar arbetssökande är tydliga, men att man har upptäckt fusk vid stickprover.

– Där det har skett har man tagit tag i frågan med de personer det handlar om och gjort tydligt att man inte får göra på det sättet.

”Beklagligt”

Ett vanligt problem är att människor som gått till arbete inte har gått att nå, och att handläggaren feltolkar och avaktualiserar den sökande, något som kan ha påverkat statistiken, säger Clas Olsson.

Han vill inte kommentera de exempel Aftonbladet tagit upp om omkodningar på flera Stockholmskontor.

Om medveten fördröjning i Jobb- och utvecklingsgarantin säger han:

– Det påverkar bara statistiken för just den månaden i så fall. Över längre tid får det ingen betydelse för resultatet.

Vad säger du om att ni dras med uppgifter om fusk?

– Det är beklagligt. Jag vet inte vad syftet med det är.

Clas Olsson går den 17 mars från tillförordnad generaldirektör till biträdande generaldirektör. Ny generaldirektör på Arbetsförmedlingen är Mikael Sjöberg.