Mamman: ”Det är fruktansvärt”

Uppdaterad 2014-03-28 | Publicerad 2014-03-27

Läkaren vägrade ge kejsarsnitt – och knäckte nacken på barnet genom att försöka dra ut den lilla flickan med tång.

Nu frias läkaren på alla åtalspunkter, meddelade Eksjö tingsrätt.

– Det är fruktansvärt, jag kan inte förstå hur han kan få gå fri, säger mamman Johanna Svensson.

Den utdragna förlossningen på Höglandssjukhuset den 1 maj 2011 slutade med att barnet Hilda dog och mamman Johanna Svensson, 28, fick svåra skador.

I går meddelade Eksjö tingsrätt att den ansvarige läkaren frias från båda åtalspunkterna: vållande av annans död och vållande av kroppsskada.

Men enligt rätten är läkarens agerande både klandervärt och oaktsamt.

Förlossningstiden på 56 timmar är långt över det normala och faktumet att han vid nio tillfällen försökte förlösa barnet med en sugklocka hör inte till riktlinjerna. Ändå menar rätten att läkarens agerande vid förlossningen inte kan kopplas direkt till Hildas död.

– Jag får inte ihop det, jag sa flera gånger att jag ville ha kejsarsnitt och sjuksköterskan avrådde honom från att använda sugklocka, men han lyssnade inte, säger Johanna Svensson.

Advokaten: Glädjande att rätten lyssnat på huvudmannens uppfattning

I slutet av förlossningen fastnade Hilda då livmoderhalsen knöts åt runt hennes hals. Enligt en expert som tingsrätten pratat med dog Hilda av syrebrist och inte av en bruten nacke.

Detta gör att tingsrätten i Eksjö inte kan säkerställa att Hilda hade överlevt även om läkaren hade avbrutit försöken med sugklocka och i stället genomfört ett kejsarsnitt.

– Det är glädjande att tingsrätten tagit till sig min huvudmans uppfattning om vad som hänt, säger läkarens advokat Ulrika Borg.

Rätten bedömer även att läkaren inte ska dömas för de skador som mamman Johanna Svensson fick under förlossningen. Enligt rätten befann sig läkaren i en nödsituation när livmoderhalsen knöts åt runt Hildas hals och han gjorde allt han kunde för att rädda livet på Hilda.

Under de omständigheterna kan inte läkaren dömas för vållande av kroppsskada – eftersom han agerade i nöd för att rädda barnet.

– Jag har pratat kort med min klient och han är lättad över beskedet och att allt det här är över nu, säger Ulrika Borg.

Mamman tvingas leva med smärtor

Händelsen resulterade också i att Hälso- och sjukvårdens återkallade läkarens legitimation i november förra året, ett beslut som läkaren har överklagat. Ärendet är fortfarande inte avslutat.

Johanna Svensson var tvungen att opereras fyra gånger efter förlossningen och hade morfindropp i flera månader för att klara av att leva med smärtorna.

– Om han hade sagt att han gjorde en felbedömning hade det känts bättre, men han kan inte ens säga det. Jag förstår att han mår dåligt efter det som hände men det är inte han som har förlorat ett barn och måste leva med skador hela livet, säger Johanna Svensson.