Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Kan vara svepskälet Putin behöver

Bara Putin själv vet om invasion ingår i hans planer

Gör Ukrainas regering allvar av sitt hot och attackerar de proryska demonstranterna i Donetsk kan det bli det svepskäl Putin behöver för att invadera östra Ukraina.

Men bara Putin själv vet om detta drastiska steg ingår i hans plan.

Länge har regeringen i Kiev agerat vankelmodigt inför alla ryska provokationer mot landet. Det har funnits en rädsla för att ge president Putin en förevändning för att invadera östra Ukraina.

Ukraina lät Ryssland ta Krim utan att göra något militärt motstånd. Den senaste tidens ockupationer av myndighetsbyggnader i stora städer som Kharkiv och Donetsk har möts av valhänta polisingripanden. Det senare kan också bero på att höga polischefer i öst inte följt order de fått från Kiev.

Nu verkar det som de Europavänliga makthavarna i Kiev bestämt sig för att syna Putin. Vad händer om de ingriper med våld mot proryska ockupanter?

Putins doktrin

Demonstrationerna i östra Ukraina bidrar till att ytterligare destabilisera den redan oerhört spända situationen i denna landsända. Särskilt i de fall där demonstranterna ockuperar myndighetsbyggnader och utropar sig som självständiga.

Låter regimen de proryska grupperna hållas riskerar den att förlora makten i de östra delarna av landet. Ingriper de med våld finns risken att Putin använder sig av sin doktrin där han anser sig ha rätt att skydda ryska medborgare var de än befinner sig.

Med minst 50 000 ryska soldater vid gränsen mot Ukraina har Putin möjlighet att på kort varsel invadera om han vill. Hotet är uppenbart för alla.

Men östra Ukraina är inte Krim. Putin kan inte räkna med att en majoritet av de rysktalande i regionen tveklöst ställer upp på hans sida. Tvärtom har de proryska protesterna samlats relativt små skaror.

Att invadera östra och södra Ukraina kräver en rent militär insats- Putin måste räkna med att Ukrainas armé i så fall gör motstånd. Risken för stora förluster på båda sidor är uppenbar. Ryska soldater som kommer hem i liksäckar kan skada Putins nyvunna popularitet på hemmaplan.

Stoppa Ukraina

Kanske nöjer han sig med att skapa oro och rädsla för att därigenom undergräva Kievregimens auktoritet.

Rysslands president har legat lågt de senaste dagarna. Men även om Putin ger några besked är det inte säkert att det är vad han egentligen tänker göra. Krimkrisen visade att Putin inte drar sig för att ljuga.

Att förutsäga vad han tänker göra går inte.

Det enda vi med säkerhet vet är att Putin vill stoppa Ukraina från att nära sig EU och Nato. Men hur han tänker uppnå detta är inte långtifrån glasklart.

En på ytan hoppfull signal är att USA, EU, Ukraina och Ryssland ska träffas i nästa vecka för att försöka desarmera krisen. Hittills har Ryssland vägrat samtala direkt med Ukraina vars regering man anser vara illegitim. Direkta samtal mellan Ukraina och Ryssland är en förutsättning för att hitta en lösning på krisen.

Påminner om Krim

Direkt uppenbarade sig en fallgrop. Rysslands utrikesminister Lavrov har synpunkter på vilka som ska ingå i Ukrainas delegation. Det måste finnas representanter från de ryskinfluerade östra delarna av Ukraina, säger han. Därifrån är steget inte långt till östukrainsk delegation och ett indirekt erkännande av en delning av landet.

Ännu vet vi inte i vilken utsträckning som Ryssland medverkar direkt i oroligheterna i östra Ukraina. Det ryktas också att den förre presidenten Viktor Janukovitj skulle ligga bakom. Både tajming och modus operandi påminner väldigt mycket om upptakten till det ryska maktövertagandet på Krim.