Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Barn dödas i häkten i Syrien

Publicerad 2011-08-31

Minst 88 människor har dödats i häkten och fängelser i Syrien efter upproret.

Och tortyr i form av brännskador, frakturer, skärsår och könsstympning förekommer.

Tio av offren är barn.

Upproren i diktaturen Syrien har pågått i snart sex månader. President Bashar al-Assad har svarat med våld. Säkerhetsstyrkorna har vänt sig mot det egna folket.

Ett av offren är den 13-årige pojken Hamza Ali al-Khatib, som försvann den 29 april vid en fredlig protest – och sedan återlämnades död till sin familj med spår av svår tortyr på kroppen.

Pojken hade utsatts för dels trubbigt våld och penisen var avskuren.

Men han är bara en av många offren i Syrien.

Tio av offren barn

I går släppte människorättsorganisationen Amnesty International rapporten Deadly detention: Deaths in custody amid popular protest in Syria.

Minst 88 människor har dödats i häkten eller fängelser i Syrien från april till mitten av augusti, enligt rapporten.

– Dödsfallen bakom galler har nått enorma proportioner, och det verkar vara en förlängning av samma brutalitet mot livet som vi ser dagligen på gatorna i Syrien, säger Neil Sammond, Amnestys Syrienexpert.

Tio av dödsfallen i häktena ska vara barn under 17 år. Alla de 88 döda är män eller pojkar, inga kvinnor förekommer bland dödsoffren.

"Regimen förföljer sitt eget folk"

Minst 52 av de döda ska ha avlidit efter tortyr eller misshandel. Amnesty baserar rapporten på uppgifter från familj och släktingar till de döda. I 45 fall har Amnesty bekräftat skadorna på offren genom filmer och bilder, som smugglats ut ur landet av släktingar och aktivister.

– De berättelser om tortyr vi har tagit emot är fasansfulla. Vi anser att den syriska regeringen systematiskt förföljer sitt eget folk i stor skala, säger Neil Sammond.

Amnesty har namnen på mer än 1800 människor som har dött sedan protesterna i Syrien började i mitten av mars.

Nu uppmanar Amnesty att FN:s säkerhetsråd ska ta upp situationen i Syrien till Internationella brottmålsdomstolen, ICC.