Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

750 000 riskerar att dö innan jul

Publicerad 2011-09-06

Svältkatastrofen i Somalia sprider sig.

Nu är ytterligare ett område i landet hårt drabbat.

Tiotusentals har redan dött – mer än hälften av dem barn.

I en ny rapport från FN:s organ för mat- och näringsfrågor, FSNAU, framgår det att svältkatastrofen i redan hårt drabbade Somalia har blivit ännu värre. Ett region i söder är nu också drabbad, och svälten väntas öka ytterligare. Det betyder att sex regioner i landet nu är svältdrabbade – totalt handlar det om 4 miljoner människor.

Många fler riskerar att drabbas

Tiotusentals människor har redan dött. Mer än hälften av dem är barn. Och de närmaste fyra månaderna riskerar ytterligare 750 000 människor att dö.

Stora hjälpinsatser görs redan nu i landet – men på den nivå de ligger i dag kommer svältkatastrofen att spridas och bli ännu värre de närmaste månaderna, enligt FSNAU.

Levt på te i en månad

I Marere i södra Somalia finns Läkare utan gränsers läkare Hussein Sheikh Qassim.

– I veckan kom en äldre kvinna hit med sitt treåriga barnbarn från Jiro, ett flyktingläger 70 kilometer härifrån. Familjen var boskapsskötare men all boskap hade dött, sånär som på några getter. Mormodern berättade att pojken, som hette Siyat, hade varit sjuk i en månad med hosta, kräkningar och diarré. Men det var när hon berättade att det enda han ätit på en hel månad var sött te med en skvätt getmjölk som vi verkligen blev chockerade. Som ni säkert kan tänka er var Siyat bara skinn och ben och totalt utsvulten, skriver han i ett pressmeddelande.