Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Hårdare konkurrens nu för läsplattorna

Publicerad 2012-12-23

E-böcker kan läsas på plattor, datorer och i mobiler.

De renodlade läsplattorna får allt hårdare konkurrens från surfplattorna.

Men det är inte bara priset som skiljer för den som vill läsa på plattan.

E-böcker finns att låna på de flesta av landets bibliotek och de finns också att köpa hos allt fler bokhandlar på Nätet. Böcker finns det. Frågan är vad som är bästa sättet att läsa dem?

Olika dataformat

Något som krånglar till det är att det finns flera olika dataformat för e-böcker. Det betyder att allt inte går att läsa problemfritt på alla enheter. Det vanligaste formatet för e-böcker i Sverige kallas epub. Det är det som biblioteken och de stora e-bokhandlarna använder sig av.

Böcker med det formatet går att läsa i en persondator (både Mac och pc), i surfplattor, smarta mobiltelefoner och i speciella läsplattor.

Billigare med läsplattor

För e-böcker från biblioteken används en speciell krypteringsteknik som gör att boken inte längre går att läsa när lånetiden, som ofta är 28 dagar, gått ut. Då måste man låna om.

Precis som med vanliga böcker.

Läsplattorna har flera fördelar. Det är billigare att köpa och deras batteritid är 2-3 gånger bättre än surfplattor och mobiler. Skärmarna är också vilsammare för ögonen när man läser länge och fungerar ute i solljus. Men de fungerar inte bra i dålig belysning och kan inte användas till något annat.

Funkar också för surf

Surfplattorna kan också användas för e-böcker. Det finns appar som gör att man kan läsa i stort sett alla format på surfplattan. De har bra bakgrundsbelysning och går att läsa på även i mörker. De går också att använda för surf, tv, film, musik och annat. Men de har sämre batteritider och går inte att läsa på i starkt solsken.