Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Palmeutredarna: Tips strömmar in just nu

Publicerad 2013-01-28

Aftonbladets avslöjande om nya vittnet Johan – som uppger att han tillfrågats att mörda Olof Palme – har fått tipsen att strömma in till Palmegruppen.

Men varken Johan eller Palmeutredarna vill i dag kommentera om de haft kontakt eller inte.

– Jag kan inte gå in på vad vi gör och inte gör med tips som kommer in till oss, säger förundersökningsledare Kerstin Skarp.

Den senaste tidens uppmärksamhet om mordet på statsminister Olof Palme märks av även hos polisen.

– Vi får in nya uppgifter hela tiden, varje dag. Och särskilt nu sedan Leif GW Perssons serie ”En pilgrims död” börjat gå på SVT och att vi börjar närma oss årsdagen. Då brukar det alltid öka, säger Palmegruppens spaningsledare Dag Andersson.

Han uppger att gruppen går igenom alla tips som kommer in.

– Det måste vi göra för att se om det är något som förekommit tidigare i utredningen eller om det är något nytt.

”Vi tittar på allt”

Om uppgifterna från "Johan", som berättar i Aftonbladet att han fem månader innan mordet blivit tillfrågad av en polis om han ville skjuta Olof Palme, vill han inte uttala sig närmare.

– Jag kan säga så här: Vi tittar på allt vi får in, och sedan tar vi beslut om vi ska gå vidare med de nya uppgifterna eller inte.

Inte heller Kerstin Skarp, vice riksåklagare och förundersökningsledare i Palmeutredningen, vill avslöja om de pratat med Johan.

– Det kommer då och då in sådana här uppgifter, med olika bäring. Jag kan inte gå in på vad vi gör och inte gör med tips som kommer in till oss.

Vill inte längre kommentera

I söndags uppgav både Johan och journalisten och författaren Gunnar Wall att ingen utredare hört av sig. I dag vill de inte kommentera.

– Jag har nu kommit överens med Johan om ”inga kommentarer” på den frågan.

Wall uppger även han att många hör av sig.

– Jag har fått väldigt mycket mejl och telefonsamtal från folk som är angelägna om att berätta om upplevelser eller iakttagelser de suttit på. Det handlar om uppgifter om enskilda personer och olika observationer och jag har inte hunnit sätta mig in i dem tillräckligt för att veta vad jag eventuellt bör gå vidare med. Jag är tacksam över att Johans berättelse slagits upp. Förhoppningsvis kan det här ge effekter.