Nya jobbet för Billy Butt: Privatutredare

Publicerad 2013-05-30

Billy Butt hoppas kunna ge upprättelse åt felaktigt dömda.

Skivbolagsdirektören Billy Butt är dömd för flera våldtäkter.

Nu har han gett sig in i en ny bransch - som privatutredare, rapporterar Dagens Juridik.

– I ett sexualbrottsmål kan jag göra en bättre brottsplatsundersökning än polisen, säger Billy Butt till Aftonbladet.

Som privatutredare hoppas Billy Butt kunna ge upprättelse åt felaktigt dömda.

– Jag vill ta mig an fall där det är säkert att den dömde är oskyldig och där det är uppenbart att polisen har varit riktiga klantarslen och strulat till det, säger Billy Butt och fortsätter:

– Och det är bara sexualbrottsmål jag tar mig an, det är de enda jag kan.

"Duktig med kameran"

Björn Hurtig är en av de brottsmålsadvokater som hittills har anlitat Billy Butt, skriver Dagens Juridik. I veckan lämnade han in en resningsansökan till Högsta Domstolen som handlar om en man som är dömd för att flera gånger haft sex med en minderårig flicka.

I det fallet var det den dömde själv som anlitade Billy Butt - som sedan gjorde en egen utredning där han bland annat fick målsäganden att ställa upp på en videointervju.

– Jag har själv anlitat Billy för att göra bland annat filmade rekonstruktioner och han är på många sätt fantastiskt duktig med kameran. Han är väldigt noga med att allting ska göras "by the book", säger Björn Hurtig till Dagens Juridik.

Är självlärd

Billy Butt dömdes själv för ett stort antal våldtäkter mot unga kvinnor som han träffade inom nöjesbranschen för tjugo år sedan. Domen har enligt Dagens Juridik varit mycket omdiskuterad och Billy Butt har själv lämnat in totalt tio resningsansökningar, en av dem avslog Högsta Domstolen med siffrorna 3-2.

– Under den här tiden har jag lärt mig hur advokater arbetar med resningsfrågor och vad det är man ska leta efter och hur man ska presentera bevis, säger Billy Butt.

Kan förhörsteknik

Nu hoppas han kunna bidra med utredningar till ännu fler resningsansökningar.

– Jag vet hur man förhör folk och jag kan förhörsteknik. Om jag hittar ett fall där jag kan få fram omständigheter som kan lämna en korrekt bild av det som har hänt ställer jag upp. Det kan handla om allt från felaktiga sexualbrottsdomar till en tjej som har blivit våldtagen av fyra killar som håller på att komma undan, säger Billy Butt.