Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

”Göran Persson kan ta över Telia”

Publicerad 2013-01-09

Göran Persson.

En toppkandidat för att ta över ordförandeposten i Telia Sonera är affärsmannen Michael Treschow.

En annan är före detta statsministern Göran Persson.

Det enligt källor till Dagens Industri och Svenska Dagbladet.

En "mycket erfaren, stark problemlösare med diplomatiska talanger" sökes till posten som ny ordförande för krisande och mutanklagade Telia Sonera.

Karriär i näringslivet

Enligt uppgifter till tidningen Dagens Industri och till Svenska Dagbladet är Göran Persson ett av de hetaste namnen som kan tänkas att ta över efter avgående Anders Narvinger.

Anledningen är att han efter sin avgång som S-ledare och statsminister 2007 gjort karriär inom näringslivet som ordförande för Sveaskog och att han även är rådgivare vid konsultbolaget JKL.

Via JKL har Göran Persson bland annat utfört uppdrag åt branschorganisationen BIL Sweden, ubåtstillverkaren Kockums och stridsfordonstillverkaren BAE Systems Hägglunds.

Tidigare vd

Michael Treschow, 70, ordförande för Unilever och som tidigare varit vd vid Electrolux, styrelseordförande i Ericsson och ordförande i Svenskt Näringsliv, uppges vara en annan toppkandidat.

– Jag kommenterar aldrig rykten, säger Treschow till tidningen.

En tredje är Marie Ehrling, tidigare Sverigechef för Telia, finansanalytiker vid Fjärde AP-fonden och informationssekreterare vid Finans- och utbildningsdepartementet.

Finansmarknadsminister Peter Norman (M) ansvarar för det statliga ägandet i Telia Sonera.

Kräver timeout

I en skriftlig kommentar säger han att han är "bekymrad över den uppkomna situationen".

Ministern tycker att styrelsen ska se till att de "höga chefer som är föremål för brottsmisstankar tar timeout", för att bolagets rykte inte ska försämras ytterligare.

Det är något som Anders Narvinger svarar skriftligen att "ingen ledande befattningshavare i Telia Soneras bör ta timeout".