Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Palmeexpert: Lisbet hade fel i vittnesmålet

Uppdaterad 2013-04-06 | Publicerad 2013-02-28

Kan ha blandat ihop ­personerna vid mordplatsen

Världens största mord­utredning har blivit ett år äldre.

För 27 år sedan i dag sköts statsminister Olof Palme till döds på Svea­vägen i Stockholm.

Gåtans hemlighet kan ha begravts med Christer Pettersson – men flera ­experter hävdar att Lisbet Palme pekat ut fel man och att mördaren går fri.

– Jag tror att hon miss­tagit sig om utpekandet, säger kriminologen Leif GW Persson.

Lisbet Palme stod bredvid sin make när han sköts – i tingsrätten pekade hon ut Christer Pettersson som mördaren.

Men efter att Pettersson fällts i tingsrätten i juli 1989 friades han av hovrätten i november samma år.

Den prisbelönte författaren och journalisten Gunnar Wall har skrivit två böcker om mordet på Olof Palme. För en månad sedan kunde han i Aftonbladet presentera ett sensationellt nytt vittne i Palmeutredningen – företagsledaren och vapenexperten Johan som säger sig ha tillfrågats av en polis om att utföra mordet.

Tog skydd i en port

I sin bok ”Mordgåtan Olof Palme” för han fram teorin att Lisbet Palme blandat ihop vittnen med den misstänkte gärningsmannen.

Strax efter skotten ska hon ha sett en man bara ­meter bort – och mött hans blick.

Gunnar Walls slutsats är att mannen var vittnet ­Anders B som efter skottlossningen tagit skydd i en port bara tio meter bort.

– Den första åklagaren KG Svensson och Hans Holmér är inbördes osams om i stort sett allting. De är bara överens om en sak, att observationen var Anders B och ­inte mördaren. Det finns starka skäl att tro att observationen hon gjort handlade om honom, säger ­Gunnar Wall och fortsätter:

– Det betyder i så fall att hon inte har några åtkomliga minnesbilder av mördarens ansikte över huvud ­taget. Det kan antingen ­betyda att hon aldrig såg mördarens ansikte eller att hon drabbats av den chock som ofta händer när folk ­råkar ut för traumatiska händelser.

’Skandaliserat henne’

Även kriminologen Leif GW Persson ser svagheter i Lisbets utpekande.

– Vissa av vittnena påstår att det varit någon form av kontakt med gärningsmannen och Lisbet och Olof. De säger att de stått och pratat en kort stund. Om det är sant har hon inte sagt ett pip. Det är det ena som är konstigt. Det andra är att hon inte har något som helst bidrag till signalementet av gärningsmannen. Plötsligt när hon 2,5 år senare får ­titta på videon med Chrille kan hon peka ut honom.

Både Leif GW Persson och Gunnar Wall anser att vittneskonfrontationen där Pettersson pekas ut inte gått rätt till.

– Hon får innan konfrontationen veta att mannen är missbrukare och utpekandet består ju av att hon ­säger ”Ja, man ser ju vem som är alkoholist”. Dessutom är Pettersson klart avvikande till sitt sätt och klädsel, ­säger Leif GW Persson.

Han tror att den traumatiska händelsen kan ha ­påverkat Lisbet Palme.

Men Tommy Lindström, chef för rikskriminalen och del av Palmegruppen efter mordet, försvarar vittnesmålet.

– Jag tycker man skandaliserat henne felaktigt om att hon inte skulle minnas. Man behöver inte ha ett sämre minne för att man upplevt en väldigt stressad eller pressad situation, ­säger Lindström.

Han får medhåll av dåvarande chefsåklagare Anders Helin, som menar att Lisbet är ett tillförlitligt vittne.

Organiseras om

Dag Andersson blev ny­ligen ny spaningsledare för Palmegruppen och har ­ännu inte kunnat granska detaljerna kring Lisbet P­almes utpekande.

– Jag har inte hunnit gå igenom och titta på alla ­fakta som finns med i det ärendet och kan inte heller gå in och kommentera ­enskilda uppslag, säger han till Aftonbladet.

En viss omorganisation är på gång inom Palmegruppen, men inga detaljer är ­ännu klara.

– Vi har ingen misstänkt, men det har vi aldrig gjort någon hemlighet av. Vi ­arbetar på precis som ­vanligt, säger Vice riksåklagare Kerstin Skarp, för­undersökningsledare för Palmeutredningen.

Sonen Mårten Palme ­berättar att det var länge ­sedan familjen fick någon uppdatering kring mordet på hans far.

– Det var många år sedan nu som vi träffade några ­utredare. Jag tror säkert också att vi inte har ­informerat oss tillräckligt. Jag tror säkert att de skulle ­ställa upp och berätta om vi hörde av oss, säger Mårten Palme till Aftonbladet.

Lisbet Palme har inte kunnat nås för en kommentar kring hennes ut­pekande av Christer Pettersson.

Så kan Lisbet Palme minnas fel

Klädsel

Lisbet Palme beskriver i rättegången gärningsmannen som 180 centimeter lång, med uppdragna axlar och mörk jacka, antagligen blå, med mörka byxor. Liknande kläder bar vittnet Anders B.

Ansiktet

I rättegången sommaren 1989 ­beskriver Lisbet Palme mannens ansikte så här: ”Ansiktet hade påfallande ljushet under näsan, det var rektangulärt och med markerade kindsidor. Munnen gav ett intryck. Det fanns ­nästan en vikning under den ljusa ytan under näsan, liksom framskjutet käkparti – eller kanske snarare haka. Blicken var mycket stirrande.”

I det första polisförhöret, den 1 mars 1986, gav hon däremot inga detaljer om ansiktet. Både spaningsledare Hans Holmér och förste Palmeåklagaren KG Svensson tror att hon i själva verket ­observerat vittnet Anders B.

– Först hade hon inget som helst ­bidrag till signalementet, säger Leif GW Persson.

Blicken

”Jag gjorde omedelbart bedömningen att jag inte kunde få hjälp av personen”, säger Lisbet Palme om gärningsmannen. Under rättegången drar hon slutsatsen att det är Christer Pettersson hon sett, medan mycket pekar på att det kan ha varit vittnet Anders B, enligt Gunnar Wall.

I hovrätten uppger hon att hon sett en man 20–40 meter in i gränden och tror att det är gärningsmannen ”på grund av den stirrande blicken”, ungefär 1–3 minuter efter skotten. Men det skulle kunna röra sig om vittnet Lars J, som följt efter mördaren in i gränden.

Avstånd

Lisbet Palme uppger under rättegången hon sett en man stirra på henne och Olof strax efter skottlossningen, fem meter bort.

Under ett förhör tre år tidigare har hon uppskattat avståndet till ungefär 10–15 meter. I rätten förklarar hon med att hon inte är van att bedöma avstånd.

Vittnet Anders B stod gömd i Dekorimas port ungefär 10 meter från platsen där Lisbet befinner sig, och Gunnar Wall tror att Lisbet blandat ihop mördaren med vittnet.

Gick tillsammans

Åklagarna hävdade att mördaren stått dold och klivit fram bakom paret strax innan skottlossningen. Lisbet Palme uppger att ingen gått med dem. Flera vittnen hävdar att man sett mördaren gå strax bakom eller bredvid makarna Palme strax före skotten. Anders B är en av dem.

Både Anders B och vittnet som sett händelsen när han kört sin taxi på Sveavägen har uppgett att makarna Palme och gärningsmannen talade med varandra innan skotten. Enligt Lisbet Palme har de inte talat med någon.

Källor: Leif GW Persson, ”Mord­gåtan Olof Palme – Makten, lögnerna och tystnaden” av Gunnar Wall, Aftonbladet.

ANNONS