Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Förskollärare tejpade över munnen på barn

Publicerad 2012-11-07

En förskollärare i Marks kommun har fått en skriftlig varning efter att hon tejpat över munnen på fyra förskolebarn.

Den nyutexaminerade läraren, som nu är sjukskriven, ska omplaceras inom kommunen.

– Det är ett oacceptabelt sätt att arbeta i förskolan, säger Björn Järbur, tillförordnad chef på barn- och utbildningsförvaltningen, till Borås tidning.

Förskolläraren tog i slutet på september fram tejpen och klistrade igen munnarna på fyra barn när de inte ville vara tysta. Kommunens barn- och ungdomsförvaltning anser att det var en kränkning som tyder på ett bristande omdöme.

”Kränkning”

Skolledningen ser allvarligt på händelsen, trots att flera uppgiftslämnare hävdar att stämningen inte var aggressiv utan snarast skämtsam.

– Hur avsikten varit har inte så stor betydelse. Det har skett en kränkning av de barn som utsatts för detta. Läraren agerande tyder på bristande omdöme, säger Björn Järbur till Borås tidning.

Han hoppas att läraren snart kan komma tillbaka från sin sjukskrivning. Hon har fått en varning efter händelsen och ska omplaceras inom kommunen.

Föräldrarna kritiska

Föräldrarna till de drabbade barnen är kritiska mot den långsamma hanteringen. De tycker att skolledningen har försökt avdramatisera och mörka kränkningen.

Björn Järbur tar åt sig av kritiken.

– När en händelse från september inte är avslutad 1,5 månad senare så förstår jag att de funderar om vi tar detta tillräckligt allvarligt. Vi borde omgående ha värderat det som hände. Varslet om varning borde ha skett redan i september, säger han till Borås tidning.