Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

USA-sanktioner mot olja – Guaidó tar kontroll

Uppdaterad 2019-01-29 | Publicerad 2019-01-28

Juan Guaidó säger sig ta kontroll över Venezuelas tillgångar utomlands och utnämner nya styrelser i statliga bolagsjättar.

USA riktar sanktioner mot samma bolag tills ett maktskifte är genomfört – och uppmanar militären att byta sida.

Den självutnämnde presidenten Juan Guaidó meddelar via sociala medier att han nu börjar ta kontroll över landets tillgångar utomlands för att förhindra att Maduro och hans medarbetare "försöker tömma skattkistorna" om och när de kliver ned.

Oppositionsledaren säger sig vara på väg att utnämna nya styrelser för Venezuelas statliga oljebolag PDVSA och dess USA-baserade dotterbolag Citgo. I samma veva riktar USA nya sanktioner mot just dessa bolag – med budskapet att de kan lyftas "genom att kontrollen snabbt överförs till den tillfälliga presidenten (Guaidó) eller en efterföljande, demokratiskt vald regering".

”Alla alternativ på bordet”

Sanktionerna utgör USA:s tyngsta ekonomiska åtgärder mot Maduroregimen hittills. Enligt amerikanska beräkningar innebär det att PDVSA-tillgångar till ett värde av motsvarande drygt 60 miljarder svenska kronor fryses, samt uteblivna exportintäkter till ett värde av runt 100 miljarder nästa år.

– Vi har fortsatt avslöja (president Nicolás) Maduro och hans kumpaners korruption och dagens åtgärder säkerställer att de inte längre kan plundra det venezuelanska folkets tillgångar, säger USA:s nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton vid en presskonferens i Vita huset.

Enligt honom bedömer man från amerikanskt håll att delar av den venezuelanska militären sonderar möjligheterna att ställa sig bakom Juan Guaidó och nationalförsamlingen.

Bolton svarar också på frågan om president Donald Trump överväger att blanda in den amerikanska militären.

– Presidenten har gjort det tydligt i den här frågan att alla alternativ ligger på bordet, svarar han.

Guld i Storbritannien

Juan Guaidó har tidigare hävdat att Nicolás Maduro försöker få loss landets guldreserver som försvaras i Storbritannien i ett desperat försök att fylla på statskassan. I ett brev vädjar oppositionsledaren till brittiska myndigheter att stoppa alla transaktioner.

Att inte få tillgång till dessa medel skulle innebära ytterligare ett hårt slag mot Madurostyret, som är väldigt pressat av en eskalerande ekonomisk härdsmälta, medan fler av världens stormakter tar allt tydligare avstånd.

Maktkampen står mellan Guaidó, ordföranden i landets valda nationalförsamling som utropat sig själv till landets tillfällige ledare, och socialistledaren Maduro, som valdes om i ett internationellt utdömt val förra året efter att ha åsidosatt nationalförsamlingen.

USA har fått med sig flera länder i ett erkännande av Guaidó, däribland Storbritannien, Kanada, Spanien, Australien och merparten av länderna i Sydamerika. EU med flera parter kräver att Maduro utlyser ett nytt, fritt val inom de närmaste dagarna.

Ryssland och Kina går i täten för stödet till Maduro.

Påven fruktar blodbad

Påve Franciskus sade på måndagen att han är skräckslagen för vad som håller på att hända i Venezuela, där katolicismen är den dominerande religionen.

– Vad jag fruktar? Ett blodbad, sade han till ett pressuppbåd på väg från ett besök i Panama.

Enligt människorättsorganisationen Programa Venezolano de Educación y Acción en Derechos Humanos har 35 personer dödats av säkerhetsstyrkor sedan protester tog ny fart för en vecka sedan.

– Vi har styrkta uppgifter med namn, efternamn, plats och trolig skyldig part på 35 personer som mördats under protesterna, säger organisationens ledare Rafael Uzcategui, som också uppger att åtta personer mördats i riktade, utomrättsliga avrättningar.

FN:s flyktingorgan UNHCR uppger att omkring 5 000 venezuelaner flyr landet varje dag på grund av krisen, i tillägg till de över tre miljoner som redan har flytt.