Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Seklets längsta månförmörkelse

Uppdaterad 2018-07-28 | Publicerad 2018-07-26

Nu blir det rekordskugga – på månen.

Fredagens röda månförmörkelse ska bli seklets längsta.

– Det kommer att se dramatiskt ut när månen är extra stor vid horisonten, säger astronomiexperten Robert Cumming.

Klockan 21.15 på fredagskvällen skulle månen gå upp över Sverige – på ett sätt som vi sällan ser den. Först 01.30 lämnar jordens skugga den rödfärgade blodmånen i vad som blir detta sekels längsta månförmörkelse.

– Man kan se nästan hela förloppet när det är bra väder, så det blir en riktigt bra månförmörkelse här i Sverige, säger Robert Cumming, redaktör på tidningen Populär Astronomi som även arbetar på Onsala rymdobservatorium, till TT.

CHATTA MED OSS OM BLODMÅNEN:

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Att den varar så länge beror på att månen just nu är ovanligt långt borta från jorden – vilket gör att det tar längre tid för den att passera genom jordens skugga.

Längsta månförmörkelsen det här seklet

Fenomenet med den röda färgen, som kallas för blodmåne, uppstår när jorden hamnar mellan månen och solen och månen går in i jordens skugga. Då blir det samtidigt solförmörkelse på månen, där solen syns som en röd kant runt jorden. Det är detta röda ljus som färgar månen röd.

– Om man lyckas pricka in månuppgången så är den riktigt snygg. Det ser dramatiskt ut, månen ser extra stor ut nära horisonten, säger Robert Cumming.

Samtidigt får svenskar möjlighet att se planeten Mars – som just nu är närmare jorden än på 15 år. Detta innebär att den både ser större ut och lyser betydligt starkare än vanligt.

– I vissa delar av Sverige kan det se ännu rödare ut på grund av brandröken, men det kan också bli lite svårare att se i norr, säger Robert Cumming.

När solens strålar träffar månen genom jordens atmosfär färgas månen röd. Arkivbild.

Fenomenet syns bäst i söder

Eftersom månen ligger lägre på himlen ju längre norrut man kommer, så kommer fenomenet att synas bättre längre söderut. Dessutom kan den ljusa sommarnatten att göra att blodfärgen inte ser så stark ut i norr.

– Det ska verkligen bli spännande att se hur det ser ut. Jag ser verkligen fram emot bilder från olika delar av Sverige och att få höra hur folk upplever fenomenet i olika delar av landet, säger Robert Cumming.

Månförmörkelsen kommer att synas samtidigt i Europa och Afrika och i större delen av Asien och Australien.

Grafik över månförmörkelsen.