Klartecken för biltullar i Stockholm

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-03-30

Regeringsrätten tar inte upp frågan

Försöket med biltullar blir kortare än planerat men kommer av allt att döma att genomföras.

På onsdagen tog de juridiska turerna slut när Regeringsrätten sagt sitt. I Stockholms stadshus togs beskedet emot med glädje och ilska..

Regeringsrättens beslut innebär att kammarrättens dom står fast och arbetet med att förbereda försöken med trängselavgifter kan fortsätta.

– Det är mycket glädjande att försöket nu blir av även om det blir kortare än det var tänkt från början, säger socialdemokratiska finansborgarrådet Annika Billström.

– Stockholmarna, miljön och framkomligheten är de stora vinnarna i dag, säger hon och får medhåll av Ann-Marie Strömberg (v) och Per Bolund (mp).

Avgörandet om försökets framtid ligger nu formellt hos regeringen, men Annika Billström kan inte tänka sig att det stoppas. Det är dock oklart exakt när ett eventuellt försök kan starta.

Försenas två månader

För Vägverket kom onsdagens besked som en lättnad.

– I och med att den rättsliga prövningen är avslutad kan arbetet komma i gång igen under förutsättningen att regeringen tar ett sådant beslut, säger Birger Höök, projektledare på Vägverket.

Enligt de senaste planerna skulle försöket starta 15 augusti och pågå till juli nästa år, men arbetet har stått still i två månader och förseningen blir minst så lång, enligt Höök.

Motståndarna mot trängselskatten blev inte glada över Regeringsrättens besked. Lotta Edholm, folkpartiets vice gruppledare, kallar det en svart dag för stockholmarna.

”Sålt ut Stockholm”

– Socialdemokraterna, med Billström i spetsen, har sålt ut Stockholm för att behaga ett språkrör från Kalix. Skattepengar som nu slösas bort på ett kort försök med biltullar borde i stället satsas på att bygga vägar och förbättra kollektivtrafiken, säger hon till TT.

Oppositionsborgarrådet Sten Nordin är också missnöjd:

”Regeringsrättens beslut i dag innebär att biltullsprojektet nu är kraftigt försenat och dessutom har det fördyrats ytterligare. Jag hoppas att socialdemokraterna i regeringen, innan de fattar beslut om att fortsätta projektet, på allvar ställer sig frågan om det är värt att lägga två miljarder av stockholmarnas pengar på ett försök som endast kommer att vara i 6 månader”.

Kritik från kd

Ewa Samuelsson, gruppledare för kristdemokraterna, kallar det för slöseri med skattemedel och ett hafsigt förberett försök som kantats av juridiska och politiska tveksamheter. Därför bör det läggas ner, anser hon.

Konsortiet Combitech hade överklagat kammarrättens dom och krävt att upphandlingen ska göras om.

Regeringsrätten anser också att det inte finns några skäl att inhämta förhandsavgörande från EU:s domstol, som Combitech hade krävt.

Varg Gyllander/TT