Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Mördades i knarkkriget

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-18

Svenska UD: Våldet kan drabba oskyldiga

SLETS UT – AVRÄTTADES Soldater, läkare och rättsmedicinsk personal står bredvid kvarlevorna av en man som sköts ihjäl i helgen i en välbärgad förort till staden Monterrey i norra Mexiko. Mannen och hans kamrat slets ut ur en bil och avrättades av okända män.

Okända gangsters stoppade bilen.

Drog ut två män.

Och avrättade dem.

Det extrema våldet i Mexiko har skördat nya offer.

Polisen har inga spår efter mördarna som slog till i San Pedro Garza i norra Mexiko i går.

Samtidigt skar polisen i den mexikanska gränsstaden Tijuana ner en okänd man från bron över motorvägen där han hängde i en snara. Det är det andra mordoffret på nio dagar som hittats på detta sätt i staden.

Lokala medier skriver att offrets tunga hade skurits bort – en varning från gängen för att visa vad som händer med tjallare.

Huvudet avskuret

För att skildra det enorma våld som plågar Mexiko räcker det att gå till de senaste dygnens rapporter från nyhetsbyråer.

På en annan sida av miljonstaden Tijuana hittades i går en död kvinna i en vattenreservoar. Hennes händer och huvud var avskurna, skriver AP.

Samtidigt var Tijuanapolisen inblandad i eldstrider med gangsters på öppen gata. En polisman och en gängmedlem dog. Två poliser skottskadades.

Nio kroppar i en bil

I fredags hittade polisen nio manskroppar i en övergiven skåpbil på motorvägen i delstaten Guerrero. Offrens huvud var avskurna och låg i plastpåsar tillsammans med ett hotfullt meddelande från drogkartellen La Familia.

Guerrero är en av de delstater där turister uppmanas att vara extra försiktiga. Svenska ambassaden i Mexiko skriver på sin hemsida:

Varnar på hemsidan

”Ett säkerhetsproblem för befolkningen i stort är den organiserade brottslighet som handlar med narkotika, vapen och människor. Kampen mellan rivaliserande ligor påverkar främst ligorna själva samt polis och militär som bekämpar dem, men våldet kan även drabba oskyldig civilbefolkning”, skriver ambassaden på sin hemsida.