Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Så blev Annas 50-talskåk ett drömhem

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-11

Med enkla medel har hon skapat ett trivsamt hem.

Det var väl inte ett sånt hus de drömt om, men det var trots allt deras.

Nå – med stilkänsla, kreativitet och lite jäklar anamma kan man åstadkomma små underverk.

I bland är det omständigheterna som fattar de stora besluten i våra liv. Pål och Anna möttes. Tycke uppstod och snart stod det klart att de skulle bli en hel familj. Med viss tidspress gällde det att snabbt skapa sig ett gemensamt hem. Men någon febril husjakt var det inte tal om, för Pål ägde en gård mitt på småländska landsbygden och på gården stod ju redan ett boningshus.

Modern

–?Tänk, en gång stod här ett charmigt gammal trähus. Det huset skulle man ju absolut kunnat tänka sig att bo i… suckar Anna lite. Men på 50-talet jämnades det med marken för att man skulle bygga nytt, modernt och underhållsfritt. Och de var säkert jättestolta över sitt nya hus med gul tegelfasad och stora fönster, men jag hade föredragit snickarglädjen och de spröjsade fönstren.

Men här hoppar inga halta löss. Om det är ett småtrist 50-talshus man har, tja, då får man göra det bästa av den saken helt enkelt. Så Anna och Pål kavlade upp ärmarna och satte igång. Snabbt skulle det ju gå, innan det blev dags för en bebis. Nog skulle det väl räcka med lite färg och nya tapeter?

–?Men så började vi dra lite i de gamla tapeterna, fundera lite på planlösningen och innan vi visste ordet av, så hade vi dragit igång en hel köksrenovering också. Men det var nog bra att det blev gjort innan vi flyttade in.

Gudrun gav virke

Väl på plats kände de sig snart trångbodda. När sedan stormen Gudrun gjorde storröjning i deras skog hade de plötsligt mängder av virke. Så varför inte ta hand om en del av det för egen räkning? Det blev en rejäl tillbyggnad på husets baksida. Där finns nu ett generöst vardagsrum med plats för hela familjen och med makalös utsikt över den lilla sjön strax nedanför huset. Tillbyggnaden, generösa trädäck och fina räcken med kryssdekor bidrar till att göra husets småtråkiga exteriör mer charmig. Liksom Annas säkra stilkänsla har förvandlat insidan till en härligt ljus och luftig miljö, med lantlig charm och en del färgstarka inslag.

Målar och syr

Här sprudlar det av kreativitet och överallt kan man finna resultatet i form av Annas egna alster. Hon målar, syr och dekorerar – allt med lika säker hand. Med enkla medel har hon och Pål skapat ett trivsamt hem av 50-talshuset, som ligger i en liten lantlig by bestående av en böj på vägen där en klunga hus ligger samlade. Runtomkring ligger hagar och små åkrar. Vid en liten sjö har de sin egen badstrand och brygga med båt för fisketurer.

–?Även om det inte var drömhuset, så har det definitivt ett drömläge!

Vi kan inte annat än hålla med.

Text: Anna Örnberg

Foto: Tommy Durath

Läs mer om renoveringar

Följ ämnen i artikeln