Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Twitter har stängt ner över 125 000 terroristkonton

Publicerad 2016-02-06

Islamistiska terrororganisationer som IS och al-Qaida har blivit allt skickligare på att använda sig av sociala medier för att skrämma folk och nå ut med sin propaganda.

Både Twitter och Facebook har de senaste åren stängt ner tusentals konton – och Twitter uppger nu att de bara under den senare halvan av 2015 släckte 125 000 konton med terrorkopplingar.

Terrorister och terrororganisationer utvecklar ständigt sin förmåga att använda sociala medier för att skrämmas, sprida propaganda och rekrytera nya anhängare. Ingen extremistorganisation har varit så framgångsrik som IS, något Aftonbladet visat i en tidigare granskning.

Enligt den europeiska polismyndigheten Europols uppskattningar fanns i somras omkring 50 000 konton på Twitter som kunde kopplas till IS. Av dessa bedömdes mellan 1 000 och 2 000 vara styrda av personer som finns centralt inom organisationen. I juni skapade Europol därför en särskild enhet med uppgift att kartlägga och stoppa terrornätverket i sociala medier.

Sociala nätverken bekämpar terrorn

Även sociala medier-jättarna har tagit rejäla krafttag för att motverka terrornätverkens användande av deras kanaler.

Twitter har tidigare stängt ner konton med kopplingar till både IS, al-Qaida och dess syriska förgrening al-Nusra. I våras uppgav företaget att de stängde ner 2 000 konton per vecka som ska ha kopplats till IS. Aftonbladet har rapporterat om hur företaget under en enda dag, den 2 april i fjol, ska ha stängt ner 10 000 konton inom loppet av några timmar.

”De stängdes på grund av att de tweetade våldsamma hot”, meddelade Twitters säkerhetsavdelning då.

Också Facebook stänger ner konton som kopplas till IS, om innehållet i användarnas konton bedöms bryta mot stadgarna och uppmanar till våld och hot.

125 000 nerstängda konton på ett halvår

På fredagen meddelade Twitter via sin blogg att de stängt ner 125 000 konton, bara under senare halvan av 2015. Detta för att de har hotat eller uppmuntrat till terroristattacker, primärt relaterat till terrorgruppen IS.

”Precis som de flesta människor runt om i världen är vi förfärade av de grymheter som begås av extremistgrupper. Vi fördömer användningen av Twitter för att främja terrorism och Twitters regler gör klart att denna typ av beteende, eller något våldsamt hot, inte tillåts på vår tjänst”‚ skriver företaget, som samtidigt redogör för sina strategier för att bekämpa terrornätverkens sociala medier-närvaro.