Mjölkbönder körde traktorer till Stockholm för att kräva krishjälp
Uppdaterad 2015-09-22 | Publicerad 2015-09-21
Många hade åkt med traktorer halva natten. Mjölkbönderna krävde konkreta åtgärder från regeringen under en manifestation i Stockholm.
– Vad ska vi göra med vårt land om vi säger nej till mjölken? säger Clas Åkesson, bonde från Alunda.
Hundratals bönder från hela landet demonstrerade i dag för krishjälp till mjölkindustrin. En lång rad traktorer stod uppradade på Mynttorget nära Stockholms slott och de vitklädda deltagarna tog i från tårna för att kravet på ”svensk mjölk!” skulle nå ända in i riksdagshuset.
Clas Åkesson från Alunda i Uppland är ekomjölkbonde med 70 djur. Han körde traktor i tre timmar för att nå Stockholm.
– Läget är tufft. Det är kaos på ekonomisidan. Jag har barn som vill ta över, annars hade jag nog gett upp. Det verkar som om svenska folket vill ha lokal mjölk, men mejerierna handlar med global mjölk. Där har vi en kollision, säger han.
Namninsamling lämnades över
En namninsamling med 166700 underskrifter från konsumenter överlämnades på scenen till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S).
Regeringen och bankerna har hittills inte lyckats komma överens om lånegarantier till mjölkbönderna. Därför krävs nu andra åtgärder snabbt, menar Palle Borgström, ordförande för LRF Mjölk.
– Jag tycker att det är ett underbetyg till ministern att han inte hade något budskap att komma med. På längre sikt krävs bättre konkurrenskraft, så att bönderna kan bygga upp reserver för att ta sig igenom dåliga tider. Dieselskatten i Sverige är till exempel mycket högre än i de länder som man konkurrerar med, säger han.
Sven-Erik Bucht pekade på åtgärder i höstbudgeten, bland annat avsätts 300 miljoner för att reducera dieselskattehöjningen för bönderna.
– Jag förstår mjölkbönderna, de är trängda. Det är en global kris och deras intäkter har minskat med 25-30 procent, säger han.
Men politiska åtgärder kan bara vara en del, menar han.
– Det görs saker från politiken, LRF, handeln. Det handlar inte bara om politik, ingen har förbjudit mejerierna att betala mer, säger han.
”Motarbetad av samhället”
Joakim Jansson från Uppland driver tre gårdar, som han ärvt efter ”farmor, mormor och farsan”. Just nu ser det mörkt ut.
– Jag går upp klockan fem och är färdig vid nio, halv tio på kvällen. Man lägger ner så mycket tid och kraft. Men framtidstron och motivationen har fått ta smällar, man har känt sig motarbetad av det svenska samhället. Jag får se om jag håller på ett år till, säger han.