Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Är Afghanistan redan förlorat?

Talibaner mördar och kidnappar valarbetare

Valet i Afganistan väntas bara få 20–30 procent av väljarna till valurnorna.

Det måttliga intresset för parlamentsvalet i Afghanistan beror inte bara på att det hamnar i skuggan av det svenska valet.

Valfusk, hot och talibanframgångar har helt enkelt sugit musten ur den internationella hjälpinsatsen. Av många betraktas Afghanistan redan som förlorat.

För USA och övriga västländer handlar det nu om hur de snabbast möjligt ska kunna dra sig ur Afghanistaninsatsen med hedern i behåll och utan att talibanerna direkt tar över landet.

Valet är ett steg på vägen. Varje så kallat demokratiskt val i Afghanistan betraktas som en seger av väst. Ett bevis på framsteg i ett av världens fattigaste och mest feodalt styrda länder. Och i ett krig som annars kantas av motgångar.

Men hur demokratiska är valen egentligen?

Bara 20–30 procent av de röstberättigade väntas utnyttja sin demokratiska rättighet. Många av kandidaterna törs bara föra valkampanj i huvudstaden. Att resa ut i landet är förenat med livsfara. Alldeles särskilt för de kvinnliga kandidaterna.

Tragiskt mönster

Morgondagens val följer ett numera lika välkänt som tragiskt mönster.

Talibanerna hotar att döda kandidaterna som ställer upp. De hotar döda väljarna och de utländska observatörer som ska se till att valet går rätt till.

Det är inte bara tomma hot.

Hittills har 21 valarbetare dödats och 26 skadats. I går kidnappades 18 kampanjarbetare och valförättare av talibanerna.

Snart nio år efter att talibanregimen störtades så är den här valrörelsen den mest våldsamma hittills, enligt stiftelsen Fria och rättvisa val i Afghanistan. På två månader har över 240 attacker inträffat.

FN-personalen sitter inlåst

Av totalt 7 000 vallokaler är det redan 1 000 som stängts i förväg eftersom väljarnas säkerhet inte kan garanteras.

FN har skickat ut en tredjedel av sin personal ur landet. Resten sitter inlåsta i sina hem med stränga order att visa sig så lite som möjligt för att undvika attacker.

EU som vid förra valet skickade 120 valobservatörer har denna gång bidragit enbart med sju.

Alla utgår från att det blir omfattande valfusk. Presidentvalet förra året var så genomborrat av fusk att ingen litade på resultatet.

Falska valsedlar

Internationella nyhetsbyråer rapporterar nu att falska valsedlar tryckts i Pakistan. Det tar minst en månad att räkna rösterna vilket givetvis förstärker känslan av att oegentligheter kan förekomma.

Därtill vet alla att parlamentet har väldigt lite att säga till om. Alla viktiga beslut fattas av president Hamid Karzai ihop med militären och USA.

Ändå gör väst sitt bästa för att hålla fasaden uppe.

– Varje gång någon röstar i en vallokal så förlorar talibanerna, säger den internationella ISAF-styrkans talesman Josef Blotz.

Vilket på ett sätt är sant. På ett sätt bara ett försök att "spinna" sanningen i önskad riktning.

Inget segerrecept

Problemet är att talibanerna fortfarande vinner på slagfältet medan USA och dess allierade inte har en aning om hur de ska vända krigslyckan. En rad olika strategier har testas men ingen har visat sig vara segerreceptet.

På den fronten lär valet varken göra till eller från.