Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Thailand ett av de farligaste länderna

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-04-23

4 000 döda de senaste åren

De senaste oroligheterna i Bangkok är ingen blixt från klar himmel.

Riskanalysfirman Maplecroft klassade nyligen Thailand som ett av världens farligaste länder tillsammans med Irak, Afghanistan och Somalia.

De senaste åren har Thailand seglat upp som ett av de svenska semesterfirarnas absoluta favoritmål.

Men leendenas land är allt annat än stabilt. Thailand håller världsrekordet i antal i militärkupper och klassades nyligen som en extrem risknation av riskanalysfirman Maplecroft.

Nio farliga länder

Företaget levererar riskanalyser där världens länder ordnas i index som bland annat visar stödet för mänskliga rättigheter, förekomsten av korruption och risk för naturkatastrofer.

Tidigare i år offentliggjorde Maplecroft det index som visar hur stor risken är att drabbas av terrordåd i olika länder.

Nio länder klassas som extrema risknationer och på den listan återfinns konfliktdrabbade länder som Irak, Afghanistan och Colombia. På nionde plats återfinns dock turistparadiset Thailand.

Bilbomb mot hotell

Enligt Maplecroft själva lyfter företaget fram händelser och risker som inte märks i den normala nyhetsrapporteringen eller i de fullbelagda hotellområdena, till exempel upproret i södra Thailand.

I landets tre sydligaste provinser pågår en frihetskamp där nästan 4 000 personer dödats de senaste sex åren och våldsamma attentat hör till vardagen.

Till exempel angreps i oktober förra året två restauranger och ett hotell i staden Sungai Kolok med automatvapen, granater och bilbomber.

Attentaten i södra Thailand uppmärksammas dock sällan i internationella medier och många Thailandsresenärer känner antagligen inte till den långsamt bubblande konflikten.

Öppet våld

Annat är det med krisen som drabbat huvudstaden Bangkok där den politiska splittringen övergått i öppet våld mitt framför ögonen på turisterna.

Sedan premiärminister Thaksin Shinawatra avsattes av militären 2006 har konflikten trappats och flera gånger utmynnat i skottlossningar och granatattacker.

För två veckor sedan dödades 25 personer i sammandrabbningar mellan polis och demonstranter och i dag beslutade svenska Utrikesdepartementet att avråda från resor till Bangkok.

Fakta: Thailand och protesterna

Bakom oron i Bangkok står UDD (Förenade fronten för demokrati mot diktatur), som stödjer den korruptionsdömde förre premiärministern Thaksin Shinawatra. Han avsattes av militären 2006 och lever nu i exil.

De flesta "rödskjortorna" kommer från norra och nordöstra Thailand, gynnades av miljardärens Thaksins politik och vill ha honom åter. UDD ser dagens regering som olaglig och kräver nyval.

Mot UDD står regeringen och PAD (Folkalliansen för demokrati), som ledde kampen mot Thaksin och 2008 fällde en Thaksin-vänlig regering.

Premiärminister Abhisit Vejjajivas regeringskoalition leds av DP (Demokratiska partiet) och stöds av landets medelklass och elit. Anhängarna benämns gulskjortor - gult står för sympati med monarkin.

Den senaste tidens oro blossade upp i mars, sedan Högsta domstolen bestämt att de Thaksinmiljarder som legat frysta sedan 2006 nu beslagtas permanent. Parlamentsval måste utlysas före årsskiftet. Thaksins anhängare har stor chans att segra, såsom skett i varje val sedan 2001. (TT)