Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Tvingades byta om – i husvagn

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-22

”Det är inte acceptabelt”

Svenska byggnadsarbetare tvingades använda en husvagn som personalrum.

Nu kräver Arbetsmiljöverket en omedelbar förändring.

– Det är inte acceptabelt, säger Ingemar Norlén, arbetsmiljöinspektör.

Personalen på arbetsplatsen i Storlien tvingades använda en husvagn som personalrum. Husvagnen på bilden var inte den som användes på arbetsplatsen.

Arbetsmiljöverket inspekterade en byggarbetsplats i Norrland tidigare i år. Och myndigheten hittade stora brister i arbetsmiljön. Personalrummet var nämligen en husvagn – som saknade riktiga tvätt- och duschutrymmen, omklädningsrum, klädskåp och toalettrum.

”Inte acceptabelt”

– Det här är inte tillåtet, det säger det sunda förnuftet. Och personalen jag pratade höll med, det är inte acceptabelt att trängas i en liten husvagn, säger Ingemar Norlén, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket.

Byggnadsarbetarna deltar just nu i ett stort byggnadsprojekt i Norrland. Nu kräver myndigheten att arbetsgivarna ordnar ett riktigt personalrum innan den åttonde oktober – annars kan företaget tvingas betala 25 000 kronor.

– Man börjar bli sämre i Sverige på arbetsmiljö. De senaste åren har det skett en dålig utveckling på det området, säger Norlén.

Hur ska ni på Arbetsmiljöverket motverka det?

– Det viktigaste av allt är att ställa mer krav på arbetsgivarna.

”Skrivit kontrakt”

Enligt företaget som äger marken och senare ska sälja husen som ska byggas, ligger problemet hos firman de anlitat för att genomföra byggprojektet.

– Vi har anlitat ett företag som har hand om projektet och vi har kontaktat dem för att åtgärda problemet. Dessutom har vi skrivit ett kontrakt med dem att utföra jobbet och följa reglerna. Min uppfattning är dock att det har funnits möjligheter att byta om. De flesta bor ju på ett hotell i närheten, säger företagets vd.

Följ ämnen i artikeln