Örebros kvinnor rädda

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-10-11

Sandra Widlund, 29 och Jenny Gustafsson, 29, undrar när gärningsmannen eller gärningsmännen egentligen ska åka fast.

ÖREBRO. Den 64-åriga kvinnan våldtogs på morgonen, utanför ett dagis i ett villaområde.

Samma dag överfölls två kvinnor till, enligt polisen av samme man.

Rädslan för serievåldtäktsmännen växer i Örebro.

– Jag vill inte att det här ska få styra mitt liv, säger Monica Molitor, 59.

”Jag vill inte att det här ska få styra mitt liv”, säger Monica Molitor, 59.

Två misstänkta serievåldtäktsmän som kan vara ansvariga för 14 överfall det senaste året.

Två våldtäktsförsök och en fullbordad våldtäkt bara i går – alla av samma man tror polisen: den korte, ljushyade, unge man som kan ha våldtagit så länge som under fem år i Örebro.

Även om avspärrningsbanden i dag är brutna på Karlslundsgatan, Tunnelgatan och Egnahemsgatan är alla medvetna om vad som hände på adresserna i söndags. Att en av de misstänkta serievåldtäktsmän som satt skräck i staden under ett drygt år slog till på platserna.

Alla har hört

Vid Gumaeliusskolan kan några skolpojkar peka ut var den 64-åriga kvinnan blev våldtagen strax innan klockan halv sju på morgonen – alla har hört, de flesta vet. Våldtäkten ägde rum en tid då ingen förväntar sig att något hemskt ska hända, strax utanför en liten röd bod vid ett dagis på en lugn gata med äppelträd och små enplansvillor.

– Man pratar ju mycket om det, det har man gjort i ett år. Man vill nästan aldrig gå ut själv längre, så är det faktiskt. Och nu har det ju hänt på morgonen också, när folk varit på väg till jobbet, säger Sandra Widlund, 29.

– Jag tycker man har ändrat beteende sedan det här började hända. Man tar sällskap med varandra, ringer och sms:ar varandra för att se till att vännerna kommit hem ordentligt.

På innergården vid Karlslundsgatan överfölls i går morse en 23-årig kvinna. Hon skulle hem då en ung man på henne, brottade ner henne och slog henne i ansiktet. Samma unge man tror polisen som senare våldtog den 64-åriga kvinnan 500 meter bort.

Men när hon ropade på hjälp släppte han henne och flydde på cykel.

– Det känns läskigt att det hände här på min gård. Jag brukar gå hem på kvällarna utan att vara rädd men nu vet jag inte hur det kommer kännas, säger en 16-årig tjej som bor på innergården.

"Ta inte cykeln"

Senare på kvällen försökte mannen, som beskrivs som ljushyad och kort – 165-170 centimeter lång – att tränga sig in i lägenheten hos en kvinna i 20-årsålderns på Tunnelgatan i norra Örebro.

Även det klassas som ett våldtäktsförsök.

Ingen har svar på vad det är för människa som överfaller tre personer på ett dygn. Polisens råd i dag till kvinnor har varit att undvika att röra sig ensamma ute på natten.

Monica Molitors, 59, make sade i dag till henne att inte ta cykeln till jobbet. När hon ska hem i kväll är det nämligen mörkt och han vill inte att hon ska cykla hem själv i mörkret. Det känns helt enkelt för farligt i nuläget.

– Men jag tar cykeln ändå. Jag vill inte att det här ska få styra mitt liv.

– Samtidigt är det klart att jag tänker på det och tänker mig för, även om det är väldigt synd att man ska behöva göra det. Det har ju varit så många överfall det senaste året, det måste ju vara en väldigt störd människa som håller på.

Mycket rykten

Monica Molitor säger att det som händer i Örebro väcker många jobbiga tankar hos henne själv.

– Jag funderade i går hur jag själv skulle reagera om jag blev överfallen och jag kom fram till att det inte går att förbereda sig på.

Sandra Widlund, 29 och Jenny Gustafsson, 29, undrar när gärningsmannen eller gärningsmännen egentligen ska åka fast.

Folk blir allt mer rädda, ju fler överfall som drabbar stadens kvinnor.

– Och det går så mycket rykten om vad som hänt under överfallen och vad han gjort, rykten man inte vet om de är sanna eller inte. Man tänker på det här med våldtäkter och risken att bli våldtagen på ett sätt man aldrig gjort förut, säger de.

ANNONS