Många drabbade av legionärssjuka – trädgårdsjord tros vara orsaken
Publicerad 2018-07-14
Ett tjugotal personer har på kort tid insjuknat i legionärssjuka – en svår form av lunginflammation.
Gemensamt för många av de drabbade är att de använt köpt jord på påse.
– Det har inträffat något enstaka fall i Sverige tidigare, men den här anhopningen av fall har vi inte sett tidigare, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.
Ett tjugotal personer har insjuknat i legionärssjuka i Sverige i sommar, de allra flesta under juni månad, något som Sveriges Radio också rapporterat om.
Sjukdomsfallen har inträffat på flera orter i den södra delen av Sverige, flest har drabbats i Stockholmsområdet.
Legionärssjuka är en svår form av lunginflammation som orsakas av legionellabakterier. Vanligast är att man andas in bakterierna i förorenat vatten i dusch- och badanläggningar.
Men de legionellabakterier som har drabbat ett tjugotal personer i Sverige i början av sommaren är en sällsynt variant av bakterien, som brukar finnas i jord.
”Något enstaka fall i Sverige tidigare”
– Den här typen av legionärssjuka är lite vanligare i andra länder, där man smittats efter att ha hanterat jord. Det har inträffat något enstaka fall i Sverige tidigare, men den här anhopningen av fall har vi inte sett tidigare. Det är absolut ovanligt att så här många i Sverige drabbas, säger Anders Wallensten.
De flesta som har blivit sjuka i Sverige i sommar har hanterat trädgårdsjord och jord från köpta påsar.
– Sannolikt har de andats in damm från jorden, säger Anders Wallensten.
Han tipsar om att öppna jordpåsar utomhus och att man ska försöka undvika att andas in damm från jorden.
Varma vädret kan ligga bakom ökningen
– Man kan blöta ner jorden så att den inte dammar lika mycket och det är bra att tvätta händerna efter att man har arbetat med jord, säger Anders Wallensten.
Legionellabakterier finns i såväl jord från påse som i jord ute i det fria.
– Eftersom de här fallen ser ut att ha en koppling till jord så ger vi alla råd man kan ge för att skydda sig, säger Anders Wallensten.
Det varma klimatet under början av sommaren kan ligga bakom det ökade antalet personer som har insjuknat i Sverige.
– Generellt trivs bakterien i varm och fuktig miljö och den här sommaren har det varit ovanligt varmt. En gissning är att det finns ett samband, säger Anders Wallensten.
Äldre och svaga drabbas hårdare
Mellan 100 och 150 personer drabbas av legionärssjuka i Sverige varje år, men då handlar det om den typ av legionärssjuka som orsakas av förorenat vatten, och hälften av de som insjuknar har smittats utomlands.
Alla kan drabbas av legionärssjuka. Men de som är äldre, har dåligt immunförsvar eller är rökare drabbas hårdare.
– Om man drabbas av legionärssjuka så får man tecken på lunginflammation och symptom som feber och att man får problem med andningen och med hosta. Man ska absolut söka vård och få behandling i form av antibiotika, säger Anders Wallensten.