Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Ringhals anställda informerades inte

Publicerad 2012-06-21

"Vi läste på Aftonbladet.se om sprängmedlet"

Sprängämnen hittades på väg in till kärnkraftverket.

Men personalen informerades inte.

– Ingen sa något till oss. Vi fick läsa om det på Aftonbladets hemsida, säger en anställd till Aftonbladet.

I går eftermiddag kom larmet: ett sprängämne hade hittats på en lastbil, som var på väg in på Ringhals kärnkraftsverks område. En bombhund markerade på vad som tycktes vara sprängdeg.

Strålsäkerhetsmyndigheten informerades och säkerhetsnivån på svenska kärnkraftverk höjdes från normal nivå till så kallad "gul nivå".

Cheferna svarade inte

Men sent i går kväll hade fortfarande inte anställda på Ringhals informerats om det inträffade.

Aftonbladet pratar med en av de omkring 100 personer som gick på sitt nattskift i går.

– Vi visste ingenting och inga säkerhetsrutiner hade ändrats vid inpasseringen. Det kom en massa polisbilar och alla undrade vad som hänt, men vi fick inga svar. Vakterna sa till oss att de inte kunde berätta. Sedan fick någon ett sms från en kompis om att vi borde gå in och läsa på Aftonbladet.

Först då blev det allmänt känt bland personalen bland de anställda vad uppståndelsen handlade om.

– Det är helt galet. Det blev jättekonstig stämning på hela bygget. Vi försökte få tag på våra chefer eftersom inte säkerhetsfolket inte ville säga något, men de svarade inte. Det var obehagligt. Många kände sig oroliga och rädda, säger den anställda, som vill vara anonym.

– Det där med "gul nivå" är ju ett skämt. Vi märkte ingenting.

Ringhals: "Inte fysiskt möjligt"

Gösta Larsen, kommunikationschef på Ringhals, bekräftar att det kan vara så att vissa inte informerats.

– Det stämmer nog. Det är en stor arbetsplats, ett hundra hektar stort område. Det här hände på eftermiddagen. Innan vi fick reda på att det var ett misstänkt sprängämne var klockan 18 på kvällen och vi lade ut information på vårt intranät. Det är inte lätt att få tag på 3 000 personer för att informera, och en del av dem pratar inte svenska. Att gå runt och leta efter alla är inte ens fysiskt möjligt och det fanns ingen fara – det var ingen bomb och sprängämnet stoppades innan det kom in på området, säger Gösta Larsen till Aftonbladet.

– Vi gjorde så gott vi kunde, men vi nådde tydligen inte alla.

"De har inte letat här"

Enligt den anställda stämmer inte heller uppgifterna som kommit, om att hela området sökts igenom.

– De säger att de letade igenom alla ställen, men det är inte sant. Vi såg poliser på håll, men i de byggnader där vi satt kom inga och letade. Här är det ingen som kollat eller letat. Många känner sig väldigt illa berörda.

Gösta Larsen:

– Det är en fråga du får ställa till polisen. De gör en polisiär bedömning och en prioritering efter det. Ringhals område är 150 fotbollsplaner stort, så det är inte så lätt genomsökt. Det kan hända att de inte varit överallt än.

Normalt jobbar omkring 1 550 anställda på Ringhals, plus runt 1 000 som är anställda av entreprenörer som vakter, restaurangpersonal med mera som anlitas av kärnkraftverket. Just nu jobbar ytterligare 1 000 personer på området med översyn av två aggregat.

Hallandspolisens Ingmar Nilja:

– Alla genomsök är inte klara. Det är ganska stora ytor så man gör inte det i en handvändning, och hundarna måste bytas av eftersom de blir trötta. Det kommer löpande ske avsökning av hela området, men hur snabbt det kan ske kan jag inte svara på.