Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

’Mangs ser ner på svarta och judar’

Publicerad 2012-07-17

Åklagaren: Att mörda har varit en livsstil för honom

Malmö. Han skröt om att han skulle ”ut och skjuta utlänningar”.

Peter Mangs dåd var ­planerade i detalj – och motivet rasistiskt, hävdade åklagarna vid slut­pläderingen.

– Att alla offer utom två har utländsk bakgrund är naturligtvis inte en slump, sa Solveig Wollstad, chefsåklagare.

Tonen skärptes rejält när åklagarna slutpläderade i Malmö tingsrätt i går mot den misstänkte serie­mördaren Peter Mangs, 40.

Han står åtalad för bland annat tre mord och tolv mordförsök, som alla varit utstuderade – och välplanerade, enligt åklagarna.

– Hans uppsåt var att ­döda, sa kammaråklagaren Håkan Larsson.

”Totalt likgiltig”

Åklagarteamet tog under gårdagen upp den detaljerade kartläggning av offren som Mangs hållit på med i flera år.

– Han har hänsynslöst ödelagt många människors liv. Han är totalt likgiltig. Det ligger nära till hands att säga att det här har varit en livsstil för Peter Mangs, sa chefsåklagaren Solveig Wollstad.

Dessutom har Mangs ­motiv varit rasistiskt, slog hon fast. Att samtliga offer utom två har utländsk bakgrund är ingen slump.

– Han kallar personer med utländskt ursprung för apor. Han tycker om den ­nazistiska ideologin. Han ser ner på svarta och judar. Han är klar anti­semit.

Åklagarna krävde att straffet ska ligga kring livstids fängelse. Men de vill först att en rättspsykiatrisk undersökning görs för att fast­ställa om Peter Mangs bör ­dömas till vård eller ­fängelse.

En fråga rätten får ta ställning till framöver.

Under hela den 23:e rättegångsdagen satt Peter Mangs, iklädd vit skjorta och grå byxor, med blicken fast­borrad i en bok. Han tryckte tummarna för öronen och tog bara ut dem för att bläddra.

Uppträdde nonchalant

– Det är klart att det är nonchalant. Jag tror att han har svårt att höra den bild som målas upp av honom, säger Kiarash Effatian, 42, son till Kooros Effatian, 66, som misstänks vara ­ Peter Mangs första offer.

Kiarash satt med i rätts­salen under hela dagen, ­tillsammans med Jeanette Persson West, 52, mamma till mördade Trez, 20.

Hon tycker att det är bra om en rättspsykiatrisk ­utredning görs innan Mangs döms.

– Man kan inte vara helt frisk om man gör som han har gjort, men frågan är hur sjuk han är, ­säger hon.