Minneshögtid för Nanna och Sarah

Uppdaterad 2012-04-12 | Publicerad 2012-04-11

Skolkamraterna får sörja flickorna som omkom i branden i Härja

I kväll kom 130 personer till Össjö kyrka för att minnas flickorna.

Sorgen är tung efter branden i Härja som under påskhelgen tog sex personers liv, varav två flickors.

Igår kom 130 personer till Össjö kyrka för att minnas flickorna.

– Man får gråta och vara ledsen så mycket man behöver, men man får också skratta och leka, sade prästen Lena Sahlée Persson i sin predikan.

Systrarna Nanna och Sarah omkom i branden i fritidshuset utanför Tidaholm i söndags morse. I kväll anordnas en gudstjänst för att minnas flickorna.

Räddningstjänsten larmades till det lilla samhället ­Härja, någon mil söder om ­Tidaholm i söndags morse.

Vid 10.30-tiden kom räddningstjänsten dit men då var fritids­huset redan ­total­förstört. I brandresterna hittades sex kroppar. Fyra vuxna och två barn hade omkommit i lågorna.

Man kunde identifiera de danska medborgarna ­Malene Houdorf Madsen, 38 och Hans Vt Veer, 39, samt ­parets två flickor, Nanna, 8, och Sarah, 6, samt två vänner till familjen, Mikkel Keiser-Nielsen och hans hustru Marie.

Få uttrycka sorg

Den tragiska händelsen har berört alla i bygden.

– Det är viktigt för kamraterna i Össjö att de får uttrycka sin sorg. Att de får samlas och hämta kraft och uttrycka vad de känner, sade prästen Lena Sahlée Persson inför minneshögtiden i kväll.

Strax före klockan 18 öppnade kyrkan dörrarna för minneshögtiden. Lokalen var prydd med vitsippor och familjens bästa vänner hade kommit för att sörja. Totalt hade omkring 130 personer sökt sig dit. Av dem var över 50 barn.

– Man får gråta och vara ledsen så mycket man behöver, men man får också skratta och leka. Jag tror att gud tar hand om Nanna och Sara, sade prästen Lena Sahlée Persson till barnen i sin predikan.

Bearbeta känslor

Össjö skola som ligger i byn strax utanför Munka Ljungby har cirka femtio elever från förskoleklass upp till årskurs fem.

I förrgår arbetade man mycket med att stötta elever och personal som kände de två barnen.

– Vi är en liten skola där alla känner alla. Alla reagerar på olika sätt. Vår målsättning nu är att ge utrymme för barnen att bearbeta sina känslor, samtidigt som vi måste låta skolans rutiner löpa på som vanligt, säger Anne-Marie Lindén som är rektor vid Össjö kyrka till Helsingborgs Dagblad.