Chauffören åtalas efter dödsolyckan

Publicerad 2012-05-11

Åklagaren: ”Jag kommer yrka på fängelse”

Servicemannen krossades till döds mot sin bil.

GÄVLE. Bjarne Lindén, 60, hade en servat en buss på riks 80 utanför Gävle och stod med rotationsljus påslaget på sin servicebil.

Men det såg inte chauffören i lastbilen bakom. Han knappade på sin gps och körde rakt in i servicebilen som flög 20 meter upp i luften enligt ett vittne.

Skulle hjälpa till Bjarne Lindén, 60, hade arbetat som yrkeschaufför i 28 år när han blev påkörd av en lastbil och dog omedelbart. Föraren i lastbilen har erkänt att han missade Bjarne på vägen för att han höll på med sin gps.

Bjarne krossades till döds mellan bilarna.

Nu har den 40-årige polske lastbilschauffören åtalats vid Gävle tingsrätt misstänkt för vårdslöshet i trafik och vållande till annans död.

– Jag kommer att yrka på fängelse, säger vice chefsåklagare Ulf Back.

Erkänner miss

40-åringen erkänner att han knappade på gps:en och missade serviceekipaget.

En lastbilschaufför som låg bakom olycksbilen hade hört på trafikradion om servicebilen och bussen. Men den polske föraren förstod inte svenska.

– Föraren som låg bakom olycksbilen funderade varför föraren aldrig svängde ut i vänsterfilen. Istället dundrade den med våldsam kraft in i serviceekipaget som landade 40 meter därifrån ute på en åker, säger Ulf Back.

Krossades mellan bilarna

Bjarne var chanslös då han stod bakom sin servicebil och lastade in efter avslutat uppdrag. Han krossades mellan bilarna och tros ha dött omedelbart.

Den 40-årige chauffören anhölls direkt och häktades på grund av flyktfara då han är bosatt utomlands.