Flera olyckor i extremhalkan

Publicerad 2012-02-03

Kvinna påkörd och dödad SMHI varnar för snökaos

Snön vräkte ner på glashala vägar och skapade stora problem i trafiken i går.

En person dog och flera skadades.

I helgen fortsätter vinterkaoset och extremkylan i stora delar av landet.

Från Härnösand i norr till Malmö i söder inträffade ett stort antal trafikolyckor i går. Snön vräkte ner på iskalla vägbanor och bildade snörök.

Strax före klockan 17 skördade blixthalkan ett dödsoffer. En kvinna i 70-årsåldern med rullator blev påkörd av en bil när hon skulle passera Paradisvägen i Upplands Väsby norr om Stockholm.

– Föraren blev förstås väldigt chockad och vi har inte kunnat höra honom ordentligt, säger Birgitta Ejremyr, stationsbefäl vid Norrortspolisen.

”Vet inte vad som hände”

Kvinnan dog på platsen, men var sent i natt fortfarande inte identifierad. Den 39-årige föraren klarade sig utan några fysiska skador.

– Vi vet inte vad som hände, men det var halt förstås. Av det vi fått fram av honom berättade han att kvinnan bara dök upp, säger Birgitta Ejremyr.

Efter dödsolyckan inledde polisen en förundersökning om vållande till annans död och vårdslöshet i trafik.

I helgen blir det fortsatt kyla och nederbörd. Fram till lördagen kan det falla upp mot 30 centimeter snö längs ostkusten i Svealand och Götaland. SMHI har utfärdat en klass 1-varning i länen Gävleborg, Stockholm, Södermanland, Östergötland, Blekinge och Skåne.

– Snöbyarna blir kraftiga och det kan bli dålig sikt, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI.

Stora mängder snö väntas fortsatt komma, i form av snökanoner från Finska viken mot svenska ostkusten.

Saltet tog inte

Trafikverket varnar därför för besvärligt väglag. Under gårdagen var det svårt att halbekämpa även stora vägar. Saltet tog inte på ishalkan och sanden försvann i blåsten.

– Det kommer även fortsätta snöa. Då packar snön ihop sig och kan poleras till att bli hal. Man får sänka hastigheten och hålla avstånd till framförvarande fordon, säger Magnus Bäckström på Trafikverkets trafikledning i Norr.

Rysskylan håller i sig och kan under fredagen och lördagen ge 25-30 minusgrader i Norrland, samt 15-20 minusgrader i Svealand och Götaland.

– Det slår till ibland, men är inte så vanligt. Det blir en kall helg även om det blir en temperaturhöjning

i söder på söndagen, säger Jesper Blomster, meteorolog på SMHI.