Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Klart för kontroversiell uppskjutning

Uppdaterad 2012-04-09 | Publicerad 2012-04-08

Här visar Nordkorea upp raketen för utländsk press

Trots den massiva kritiken från omvärlden kommer Nordkorea inom bara några dagar skjuta upp sin nya långdistansraket.

Här visar diktaturen stolt upp pjäsen för utländska journalister.

– Vårt land har en rättighet, men också en skyldighet, att utveckla satelliter och uppskjutningsfordon, säger de till det samlade pressuppbådet.

När Nordkorea förra månaden aviserade sina planer på att skjuta upp en satellit med hjälp av en långdistansraket lät reaktionerna inte vänta på sig.

USA, Kina, Japan och Storbritannien är bara några av länderna som har riktat skarp kritik mot diktaturen. De menar att uppskjutningen, som är planerad att äga rum någon gång mellan den 12 och 16 april, strider mot såväl FN-resolutioner som Nordkoreas löfte om att inte ägna sig åt kärnvapen- eller missilutveckling.

Led i firandet av Kim Il Sung

Nordkorea själva hävdar dock att satelliten ska ses som ett vetenskapligt framsteg och att den är designad för att kunna skicka tillbaka bilder och information som ska användas för väderprognoser och undersökningar om landets naturtillgångar.

– Vårt land har en rättighet, men också en skyldighet, att utveckla satelliter och uppskjutningsfordon, säger Jang Myong Jin, chef på satellitstationen i Sohae i nordvästra Nordkorea, till pressen som bjudits in på söndagen.

Enligt Nordkorea är uppskjutningen dessutom ett led i firandet av den bortgångne landsfadern Kim Il Sungs hundrade födelsedag nu i april.

Nästan klart för start

Enligt nyhetsbyrån AP menar dock experter att den så kallade Unha-3-raketen, som ska skjuta upp satelliten, även kan testa teknologi för långdistansmissiler som skulle kunna användas för att attackera till exempel USA.

– De tänjer avsiktligt på gränserna. De kämpar för att få en maktposition som ingen vill att de ska ha, säger den amerikanske kärnvapenprofessorn James Moltz till AP.

När pressen bjöds in på söndagen var den 91 ton tunga raketen i princip klar för start. Enligt nordkoreanska myndigheter ska den inom kort börja tankas.

Beredda att skjuta ner

Bara cirka två veckor innan Nordkorea avslöjade sina raketplaner träffade landet ett avtal med USA om att få välbehövlig proviant i utbyte mot att landet skulle frysa all kärnvapenaktivitet, inklusive tester av långdistansmissiler. När Nordkoreas planerade satellituppskjutning blev känd bröt USA avtalet.

Både Japan och Sydkorea har tidigare sagt att de är beredda att skjuta ner de delar av roboten som riskerar att falla ner på deras territorium, något som Nordkoreas utrikesdepartement deklarerat att man skulle se som en direkt krigsförklaring.

Kina bekymrat

Det senaste landet att uttala sig är Kina, vars utrikesminister Yang Jiechi tidigt på söndagsmorgonen uttryckte oro över den förestående robotuppskjutningen.

”Kina är bekymrat över utvecklingen och uppmanar därför alla inblandade parter att fokusera på den övergripande situationen, se långsiktigt, visa återhållsamhet samt använda diplomati”, sa han i ett uttalande.